Chipsy ze zeleniny

Postup:

Zeleninu omyjeme pod tekoucí studenou vodou a zlehka osušíme. Pečlivě ji oškrábeme škrabkou. Očištěnou zeleninu krájíme na velmi tenké plátky. Pokud nám to příliš nejde nožem, můžeme na pokrájení použít také ploché struhadlo určené na krájení plátků.

Připravíme si plech, který si vyložíme pečicím papírem. Na vystlaný plech opatrně nasypeme plátky zeleniny. Dáváme pozor, aby se nezlomily a netvořily shluky, měly by být oddělené od sebe. Zasypeme je solí a necháme 40 minut při pokojové teplotě, aby se zeleninové plátky vypotily. Použijeme větší množství soli, protože sůl vytáhne ze zeleniny přebytečnou vodu.

Po 40 minutách vložíme plátky do většího síta a proplachujeme studenou vodou, dokud se úplně nezbaví soli. Potom plátky velmi jemně osušíme v utěrce.

V misce si připravíme marinádu. V lisu na česnek prolisujeme stroužky česneku. Do misky vlijeme olivový olej a balzamikový ocet a promícháme. Přidáme prolisovaný česnek a podle chuti bylinky jako šalvěj, tymián nebo saturejku. Buď přidáváme špetku sušených bylinek, nebo trošku nadrobno nasekaných čerstvých. Přisypeme ještě špetku provensálského koření a pečlivě marinádu promícháme. Plátky zlehka potíráme marinádou, ale nedáváme jí příliš mnoho, protože by zelenina během následného pečení změkla.

Připravíme si odložený plech s pečicím papírem a plátky na něj jednotlivě rozložíme. Předehřejeme si troubu na 140 °C. Plech se zeleninovými plátky vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Servírujeme ještě teplé.

Upečené chipsy si můžeme zlehka namáčet v dipu z bílého jogurtu nebo zakysané smetany smíchané s bylinkami.

Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Červená řepa bulva
  • 3 ks Česnek stroužek
  • 250 g Jogurt bílý nebo Zakysaná smetana
  • 1 ks špetka Šalvěj
  • 1 ks špetka Tymián
  • 1 ks špetka Saturejka
  • 1 ks špetka Provensálské kořená
  • 1 lžíce Ocet balzamikový
  • 3 lžíce Olej olivový
  • 50 g Sůl