Čočková polévka s mrkví a řapíkatým celerem
Obtížnost: třední
Druh: Oběd, večeře
Uvařte si tuto hustou polévku a máte o hlavní jídlo postaráno. Díky luštěninám, které mají nízký glykemický index, pak budete zasyceni na dlouhou dobu.
Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
60 minut s nutričním specialistou
Ingredience:
- 200 g Čočka zelená,
- 200 g Mrkev,
- 100 g Květák (asi ¼ většího květáku),
- 100 g Celer řapíkatý,
- 1 ks Cibule kuchyňská větší,
- 2 ks Česnek stroužek,
- 100 ml Vývar zeleninový,
- 1 ks kávová lžička Majoránka,
- 1 ks kávová lžička Tymián,
- 1 ks kávová lžička Kmín mletý,
- 4 ks polévková lžíce Olej řepkový,
- 2-3 ks polévková lžíce Mouka hladká bezlepková,
- 4 ks špetka Sůl,
- 4 ks špetka Pepř černý mletý
Postup:
Čočku propláchněte na sítu ve studené vodě a vložte do středně velkého hrnce. Zalijte vodou a nechte odmočit podle doby uvedené na obalu. Pak ji sceďte, znovu na sítu propláchněte, vložte zpět do hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud nezměkne, cca 30 minut.
Mezitím si oloupejte cibuli a nasekejte ji na kostičky. Opláchněte a oškrabejte mrkev a nakrájejte ji také na kostky. Omyjte řapíkatý celer a nasekejte na drobné kousky. Květák opláchněte a rozeberte na růžičky. Oloupejte česnek a prolisujte.
Připravte si vyšší kastrol, ve kterém rozpalte olej. Vložte na něj cibuli, orestujte a zasypte lehce moukou a vytvořte tak cibulovou jíšku. Pak přidávejte nasekanou mrkev, celer a krátce orestujte. Zalijte vývarem a vodou, aby polévky byl alespoň jeden litr, okořeňte podle chuti kmínem, solí a pepřem a vařte. Přidejte omyté růžičky květáku.
Na závěr vložte do polévky uvařenou scezenou čočku. Okořeňte podle chuti majoránkou, tymiánem a přidejte prolisovaný česnek, aby polévka získala chuť a vůni. Teplou servírujte s čerstvým chlebem.
Počet porcí: 4