Jarní čočkový salát

Postup:

Do hrnce vsypeme čočku a zalijeme studenou vodou. Necháme čočku cca 3 hodiny namáčet ve vodě (stačí i hodina namáčení, ale lépe je namáčet déle), potom vodu slijeme přes sítko. Čočku vrátíme zpět do hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Na vaření počítáme asi trojnásobek objemu vody, který luštěnina zabere. Čočku nevaříme ve vodě, ve které jsme ji namáčeli, protože tímto způsobem omezíme plynatost vznikající po hotovém jídle. Slitím vody snížíme přítomnost oligosacharidů, které nepříjemnou plynatost způsobují.

Mezitím co se čočka vaří, omyjeme si jarní cibulky a i s natí je nasekáme nadrobno. Otevřeme tuňákové konzervy, vyndáme maso a pokrájíme ho na drobné kostičky. Jakmile je čočka hotová, slijeme z ní vodu a vsypeme čočku do připravené mísy. Vmícháme do ní nadrobno nasekanou jarní cibulku, promícháme, osolíme a opepříme a přikyselíme podle chuti citronovou šťávou. Nakonec přidáme nadrobno pokrájené kostičky tuňáka a opět zlehka promícháme. Dáme do chladu. Pokrm ale není nutné vkládat do ledničky, stačí do chladnější spíže, kde ho necháme alespoň hodinu odležet.

Počet porcí: 4

Ingredience

  • 100 g Čočka
  • 240 g Tuňák ve vlastní šťávě – konzerva
  • 2 ks polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 ks Cibulka jarní s natí
  • 2 ks špetka Sůl
  • 2 ks špetka Pepř černý mletý
  • 2-3 l Voda pitná

Napsat komentář