Kuřecí roláda se špenátem

Ingredience:

  • 1 kg Kuře vykuchané na roládu;
  • 250 g Šunka kuřecí dietní;
  • 300 g Špenát mražený;
  • 4 ks Vejce slepičí;
  • 50 g Máslo čerstvé;
  • 5ks polévková lžíce Olej řepkový;
  • 250 ml Vývar kuřecí;
  • 2 ks špetka Sůl;
  • 2 ks špetka Pepř černý mletý;
  • 1 ks stružek Česnek;
  • 1 ks Cibule kuchyňská;
  • 250 ml Voda pitná

Postup:

Cibulku nasekáme nadrobno, vhodíme na pánev na lžíci oleje a necháme zesklovatět. Oloupeme stroužek česneku, prolisujeme a přidáme k cibuli. Zarestujeme. Na cibuli a česnek vložíme kostku mraženého špenátu a necháme, dokud nerozmrzne a nevydusí se veškerá voda. Špenát osolíme. Jakmile je z něj hustá kaše, odstavíme ho z plotny.

Zatímco se vaří špenát, vlijeme do menšího hrnku vodu, přisypeme špetku soli a vložíme vejce. Přivedeme je k varu a vaříme 10 minut natvrdo. Hotové ochladíme proudem studené vody a oloupeme skořápku.

Na prkénku si rozložíme kuře předem vykuchané jako na přípravu rolády. Kuřecí maso tedy tvoří souvislý plát. Rovnoměrně ho pokryjeme plátky šunky, na kterou lžící postupně naklademe vychladlou špenátovou kaši. Oloupaným vejcím skrojíme špičku a naskládáme je za sebou na vrstvu špenátu. Vše osolíme a opepříme a kuřecí plát poté opatrně svineme do rolády tak, aby vejce zůstala uvnitř a nehnula se.

Potravinářskou nití vzniklou roládu pevně svážeme, aby se náplň neuvolňovala. Na velkou pánev vložíme máslo a tři lžíce oleje. Rozpálíme a na rozehřátý tuk vložíme roládu. Opečeme ji za průběžného otáčení ze všech stran dozlatova. Potom ji přeložíme do většího pekáčku. Rozpálíme si troubu na 180 °C a vložíme pekáček dovnitř. Pečeme minimálně hodinu, občas podle potřeby obracíme a podléváme předem připraveným kuřecím vývarem. Hotovou roládu necháme vychladnout a nakrájíme na plátky široké asi 1 centimetr. Servírujeme buď s vařenými brambory, nebo s bramborovou kaší.

Počet porcí: 4