Ingredience:
- 4 ks Vejce slepičí;
- 2 ks polévková lžíce Stévie jako sypké sladidlo;
- Mandlová mouka – tolik, co váží vejce (většinou vejce budou cca 50 gramů, čili asi 200 g mouky;
- 200 g Tvaroh nízkotučný;
- ½ ks Citron;
- 50 g Ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky apod.)
Postup:
Do dvou misek si rozklepáváme vejce, do jedné vložíme žloutky, do druhé bílky. Pomocí elektrického šlehače vyšleháme z bílků tuhý sníh. Ke žloutkům ve druhé misce přidáme stévii jako sypké sladidlo a prošleháme. Z poloviny citronu nastrouháme kůru a přidáme ji do misky s našlehanými žloutky se stévií. Znovu prošleháme. Přisypeme mandlovou mouku a opět promísíme nejlépe hnětačem na těsto. Pak postupně po částech vmícháváme sníh z bílku. Mícháme buď ručně, nebo použijeme hnětač na těsto.
Jakmile je těsto úplně hladké a netvoří se v něm bubliny (ty je nutné případně vymíchat ručně), připravíme si formu na pečení. Buď vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme mandlovou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Zapneme si troubu a předehřejeme na 180 °C. Připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do trouby a necháme péct minimálně 20 minut.
Mezitím si opláchneme studenou vodou ovoce. Vložíme ho do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme nízkotučný tvaroh a dál mixujeme, dokud není ovocný tvarohový krém úplně hladký. Upečený piškot vytáhneme z trouby a necháme ho vychladnout. Vychladlý potřeme ovocným tvarohovým krémem a dáme minimálně na 2 hodiny do ledničky ztuhnout.
Počet porcí: 4