Postup:
Část hlávky bílého mladého zelí propláchneme pod proudem vody a postrouháme na nudličky na hrubém struhadle. Nastrouhané zelí vložíme do sítka. Do menšího hrnce vlijeme vodu a na plotně ji přivedeme k varu. Vroucí vodou zalijeme nastrouhané zelí a spaříme ho. Díky tomu potom bude čerstvé zelí pro žaludek a střeva stravitelnější.
Pod studenou vodou omyjeme červenou řepu, oloupeme ji a nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky. Také červenou řepu vložíme do sítka a spaříme pro lepší stravitelnost vroucí vodou.
Obojí, jak spařené zelí, tak i spařenou červenou řepu, vložíme do mísy a zlehka vařečkou promícháme. Okyselíme citronovou šťávou a opět promícháme. Přidáme kmínový olej a znovu lehce zamícháme. Nakonec mírně osolíme a vmícháme nadrobno nasekanou bazalku. Odložíme do chladu, nejlépe do ledničky, kde necháme hotový salát alespoň hodinu. Potom vyndáme z ledničky, rozdělíme do misek a servírujeme. Můžeme nabízet buď jako výživnou vitamínovou svačinu, nebo jako přílohu či salát k hlavnímu jídlu.
Počet porcí: 4
Ingredience
- 200 g Červená řepa
- 200 g Bílé zelí
- 1 ks polévková lžíce Bazalka čerstvá
- 2 ks kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks špetka Sůl mořská
- 2 ks kávová lžička Olej kmínový
- 1 l Voda pitná