Pečený králík se špenátem

Ingredience:

  • 1 velký celý králík;
  • 2 cibule;
  • 300g listového špenátu;
  • 100ml bílého vína;
  • 1 lžíce olivového oleje;
  • Šťáva z jednoho citrónu;
  • Kmín;
  • 5 stroužků česneku;
  • Pepř;
  • Sůl;
  • Bobkový list

Těsto na knedlíky:

  • 1 vejce;
  • 12 lžic celozrnné mouky;
  • 4 lžíce dětské krupičky;
  • ½ kg brambor

Postup:

Králíka si nejprve omyjeme a naporcujeme. Osolíme a opepříme z obou stran a potřeme vylisovaným česnekem. Takto naloženého králíka necháme cca 20 minut odpočinout.

Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a vložíme do zapékací mísy. Králíka přidáme k cibuli, poklademe 2-4 bobkové listy a dáme do předem rozpálené trouby na 200 stupňů. Králíka nezapomeneme podlévat. Asi po 10 minutách přilijeme víno a pokapeme citrónovou šťávou. Králíka pečeme pod pokličkou do změknutí. Poté odkryjeme a necháme upéct dozlatova.

Listový špenát důkladně omyjeme a natrháme na menší kusy. Přelijeme horkou vodou a necháme 5 minut ponořený ve vodě. Poté utřeme 2 stroužky česneku se solí a vmícháme do špenátu. Nakonec přilijeme trochu olivového oleje. Jako přílohu podáváme bramborové knedlíky

Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme. Necháme vychladnout, nastrouháme a smísíme se zbylými ingrediencemi. Těsto důkladně propracujeme a uděláme dva stejně veliké válečky. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut.