10 důvodů, proč nehubnete, i když jíte zdravě a cvičíte

1. Ráno nesnídáte. Je důležité se asi půl hodiny po probuzení najíst a nastartovat tak svůj metabolismus. Snídaně má obsahovat jak sacharidy (chléb, pečivo, ideálně celozrnné), tak i bílkoviny, ovšem lehce stravitelné (jogurt, mléko, nepříliš tučné mléčné výrobky a je dobré když ji doplníte i ovocem a zeleninou.

2. Jíte málo jídla a hladovíte. I když si myslíte, že během diety byste toho měli sníst méně. Jakmile budete mít hlad, tělo si začne vytvářet tukové zásoby, protože bude mít obavu, aby znovu netrpělo. Jezte proto nejdéle v intervalu 3 hodin.

3. Nevečeříte. Držíte se zásady, že je lepší vůbec nevečeřet, nebo jíst nejpozději v pět hodin večer? Je to nesmysl, protože byste museli jít spát v sedm hodin, aby mělo smysl jíst nejpozději v pět. Večeři si rozhodně dopřejte, ovšem zaměřte se hlavně na bílkoviny, zeleninu, vlákniny.

4. Jíte jenom zeleninu. Výhodou zeleniny je, že jí můžete sníst prakticky libovolné množství, jelikož obsahuje velmi málo kalorií. Podstatná je ale vyvážená strava, abyste neměli nedostatek žádné z nezbytných látek. Navíc jestliže na zeleninový salát nalijete kalorický dresink, který běžné koupíte v obchodě, své úsilí tím zničíte. Budete-li jíst jen zeleninu, tělo bude hladovět a ukládat do zásoby.

5. Jste stále ve stresu a ve stresu i jíte. Stres je zabijákem hubnutí, protože ve stresu často saháte ke kalorickým bombám. Snažte se proto kalorické sušenky a čokolády nahradit méně kalorickou stravou jako například ovoce, oříšky, když čokoláda, tak čtvereček té s vysokým obsahem kakaa. Stresům se těžko vyhnete, ale snažte se alespoň udělat si na jídlo čas a najíst se v klidu.

6. Nedodržujete pitný režim. Zapomínáte pravidelně pít a potom se snažíte dohnat všechno najednou. To je chyba. Hlad ale pomáhá tlumit také dostatek tekutin. Pijte pravidelně během dne vodu, případně čaje nebo ovocné šťávy. Vyhněte se ale kávě a alkoholu, jsou přeslazené a naopak se po nich přibírá.

7. Příliš cvičíte a neodpočíváte. Aby cvičení mělo ten správný efekt a projevilo se také hubnutí, je nutné, aby tělo mělo také dostatek času k regeneraci. Proto si mezi cvičením dávejte přestávky a nechte například vždy jeden den na zotavení (například cvičte pondělí, středa, pátek). Také intenzivní cvičení nemusí být na váze tolik vidět, jelikož svaly jsou těžší než tuky. Větší svaly vám ale v hubnutí v dlouhodobém horizontu pomohou, protože spotřebují více energie.

8. Spoléháte se na light výrobky. Jenže light výrobky sice mají méně tuku či cukru, ale na druhou stranu zase obsahují různá zahušťovadla, která jsou energeticky dost vydatná. Proto chcete-li hubnout, sáhněte raději po klasickém bílém jogurtu s obsahem do 3 % tuku než po jeho light variantě.

9. Dodržujete drastické diety. Podstupujete drastickou dietu, abyste rychle zhubli. Ano, sice krátkodobě zhubnete, ale díky jednostrannému stravování po návratu ke starému způsobu stravování opět ztloustnete. Jednoduše proto, že tělo se brání, bojí se, že si na něj vymyslíte nějakou další dietu, a tak začne ukládat tuky do zásoby. Proto zapomeňte na krátkodobé nárazové diety, jediné řešení je dlouhodobá změna stravovacích návyků.

10. Jíte příliš mnoho ovoce nebo sladké zeleniny. Ovoce je sice zdravé, ale dost kalorické, pozor je třeba dávat hlavně na hroznové víno a banány, které mají vysoký glykemický index. Podobně zrádná může být ve vyšším množství také sladká mrkev, kukuřice nebo hrášek.