Představujeme vám tři zdravé recepty, které se dají z červené řepy během krátké doby snadno vykouzlit.
Polévka z červené řepy s čerstvým sýrem
Ingredience:
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 větší cibule
- 600 g vařené červené řepy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička řepkového oleje
- Vývar nebo voda (cca 600 ml)
- 1 lžíce zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- Sůl
- Oregano
- 100 g čerstvého sýra (Gervais, Lučina)
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo a dejte osmahnout do hrnce na trošce řepkového oleje, dokud nezezlátnou.
- Poté přidejte červenou řepu, krátce osmahněte a přidejte plechovku rajčat. Vše krátce povařte, poté přilijte vývar nebo vodu a rozmixujte na jemné pyré.
- Přidejte zbytek tekutin, opět krátce povařte a dochuťte dle potřeby solí, oreganem, popřípadě jiným oblíbeným kořením.
TIP: Polévku podávejte se lžící čerstvého sýra, pokapanou olivovým olejem.
Caprese z červené řepy
Ingredience:
- 2 ks červené řepy
- Čerstvá bazalka
- Balzamikový ocet
- 130 g mozzarelly (nebo mozzarelly light)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 krajíc celozrnného chleba
- Sůl
- Pepř
- Citrónová šťáva
Postup:
- Řepu uvařte nebo upečte v troubě, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Mozzarellu také nakrájejte na tenké plátky a proložte ji červenou řepu.
- Plátky mozzarelly i řepy poklaďte na talíř a posypte lístky bazalky.
- Vše zakápněte olivovým olejem, balzamikem, okořeňte a podávejte.
Salát s červenou řepou a kozím sýrem
Ingredience:
- 1 ks červené řepy
- Hrst vlašských ořechů
- 2 hrsti baby špenátu
- 2 hrsti rukoly
- 250 g cherry rajčat
- 1 menší hrst goji
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 120 g kozího sýra
Postup:
- Do větší mísy natrhejte špenát a rukolu, nakrájejte rajčata i červenou řepu a vše smíchejte.
- Mezitím si smíchejte olivový olej, med a hořčici, aby vám vznikl jemný dresink.
- Dresink vmíchejte do salátu, posypte kozím sýrem, vlašskými ořechy a goji.