Ptáte se, proč zrovna tuřín zařadit do fit jídelníčku? Kromě jeho nízké energetické hodnoty vyniká i značným množstvím inulinu, oligosacharidu s probiotickými účinky.
Inulin výrazně ovlivňuje lidské zdraví. Pozitivně působí na bakteriální prostředí ve střevech, zlepšuje imunitu, je dobrým zdrojem vitamínu C a napomáhá k pravidelnému vyprazdňování.
Pokud vás zdravotní benefity tuřínu nepřesvědčily o jeho konzumaci, třeba si vás získá pro svou jemně nasládlou chuť i jeho všestranné využití.
Salát s tuřínem a celerem
Ingredience:
- 1 bulva tuřínu
- ½ celeru
- menší svazek ředkviček
- ledový salát
- avokádový olej
- lžička jablečného octa
Postup:
- Tuřín spolu s celerem nakrájejte na větší kostky a v napařovacím hrnci je vařte v páře do změknutí.
- Ředkvičky nastrouhejte nahrubo.
- Salát natrhejte na menší kousky.
- Uvařenou zeleninu promíchejte s ředkvičkami a salátem, pokapejte olejem, octem a vše společně promíchejte.
- Salát podávejte teplý.
Dušený tuřín s krůtím masem
Ingredience:
- 1 plátek krůtího masa
- 1 bulva tuřínu
- 1 větší cibule
- 2 snítky sušeného tymiánu
- 1 lžíce tamari
- špetka himalájské soli
- špetka barevného pepře
- trocha vody
Postup:
- Maso očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Tuřín nastrouhejte nahrubo.
- Na nepřilnavé pánvi opečte maso z obou stran, osolte, opepřete, přidejte k němu rozmarýn, podlijte vodou a nechte pod pokličkou alespoň 5 minut podusit.
- Poté obsah pánve zakápněte tamari a k masu přisypte nastrouhaný tuřín.
- Směs dále duste do změknutí.
Pečený tuřín s kozím sýrem
Ingredience:
- 1 bulva tuřínu
- 1 lžíce panenského olivového oleje lisovaného za studena
- 2 stroužky česneku
- pár lístků čerstvé bazalky
- špetka himalájské soli
- špetka pepře
Postup:
- Tuřín oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
- Nakrájený ho vložte do zapékací mísy, okořeňte a pokapejte olejem.
- V předehřáté troubě na 200 °C ho pečte do zezlátnutí (cca 40 minut).
- V průběhu pečení ho 1x nebo 2x promíchejte.
- Teplý tuřín posypte čerstvým sýrem a ozdobte bazalkou.