3 fit recepty z meruněk

Proč jíst meruňky?

Jsou krásné na pohled, nádherně voní, a ještě lépe chutnají. Kromě toho prospívají zdraví.

Meruňky obsahují velké množství beta-karotenu – antioxidantu, díky němuž posilují zrak i imunitní systém. Jejich pravidelnou konzumací můžete preventivně předejít mnoha nemocem.

Z mikronutrientů v meruňkách najdete vitamín A, C a některé vitamíny skupiny B. Z minerálů hlavně zinek nebo železo. Dále je v meruňkách obsažena vláknina, která pozitivně působí na peristaltiku střev.

Konzumace meruněk přispívá k silnější imunitě, nižší hladině cholesterolu a krevního tlaku i zmírnění chronického zánětu v těle.

Lehký meruňkový koláč

Ingredience:

  • 150 g meruněk
  • 70 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g bílého selského jogurtu
  • 50 ml mandlového mléka
  • 1 vejce
  • Lžíce kokosového oleje
  • Lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • Špetka mleté vanilky
  • Špetka himalájské soli

Postup:

  1. Ze všech ingrediencí vyjma meruněk uhněťte těsto.
  2. Meruňky opláchněte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky.
  3. Těsto přelijte do formy vyložené pečicím papírem.
  4. Navrch těsta rovnoměrně poklaďte meruňky.
  5. Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 35-40 minut.

Pečené meruňky podávané s jogurtem

Ingredience:

  • 100 g meruněk
  • 200 g bílého selského jogurtu
  • 20 g nesolených, nepražených pistácií
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • Pár lístků čerstvé meduňky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Meruňky opláchněte, osušte, zbavte pecek a rozkrojte napůl.
  3. Poté je položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na cca 15 minut.
  4. Pistácie nasekejte na menší kousky a nasucho je opražte na pánvi.
  5. Jogurt smíchejte se lžící javorového sirupu.
  6. Upečené meruňky poklaďte na jogurt, posypte pistáciemi, polijte druhou lžící sirupu a ozdobte meduňkou.
  7. Dezert konzumujte teplý.

Meruňkové nanuky

Ingredience:

  • Hrst meruněk
  • 200 ml mandlového mléka
  • 3 lžíce 100% mandlového másla
  • Šťáva z ½ pomeranče

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujte do hladké konzistence.
  2. Vzniklou směsí plňte nanukové formičky.
  3. Nanuky dejte zamrazit nejlépe do druhého dne.