3x zdravé vánoční cukroví aneb Zachovejte si linii i o Vánocích

Jak na cukroví zdravě? Začněte u surovin. Nahraďte bílou pšeničnou mouku celozrnnou moukou žitnou, pšeničnou, špaldovou nebo třeba ovesnou. Tyto varianty jsou mnohem zdravější, plné vlákniny. Stejně dobře můžete zvolit i bezlepkové druhy mouky: pohankovou, rýžovou nebo jáhlovou.

Místo bílého cukru sáhněte po jiných sladidlech, třeba medu, fruktóze nebo javorovém sirupu. Máslo vyměňte za kvalitní za studena lisované rostlinné tuky. Sladké marmelády potom nahraďte mixovaným ovocem. Nahrazením mouky, tuku a cukru vytvoříte mnohem zdravější variantu vánočního pečiva a budete si klidně moci zahřešit.

Linecké

Ingredience:

  • 200 g Celozrnná pšeničná mouka,
  • 50 g Špaldová mouka,
  • 50 g Fruktóza nebo 50 ml Javorový sirup,
  • 80 g Rostlinný tuk,
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí,
  • 200 g Ovoce nebo 200 ml Dietní marmeláda s menším obsahem cukru

Doba přípravy a pečení: cca 2,5 – 3 hodiny

Postup přípravy a pečení:

Připravíme si větší misku, do které vsypeme mouku, přidáme fruktózu (nebo jiné sladidlo), rostlinný tuk a žloutek. Vše pečlivě promícháme, prohněteme a vyrobíme ze směsi tužší těsto. Vložíme těsto do chladničky odpočinout minimálně na 2 hodiny. Pak ho vyjmeme na pokojovou teplotu a vyválíme z těsta plát silný cca 5 milimetrů. Z něj vykrajujeme kolečka. V polovině koleček pak ještě vykrojíme malinkým kolečkem střed. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem. Předehřejeme si troubu na 160 °C. Kolečka naskládáme na plech s pečicím papírem a vložíme do horké trouby. Pečeme několik minut, dokud kolečka nezrůžoví. Necháme vychladnout a alespoň den odležet. Pak plná kolečka mažeme buď rozmixovaným čerstvým ovocem, nebo dietní marmeládou. Vždy přiklopíme kolečkem s vykrojeným středem a zlehka přitiskneme. Slepené cukroví pak necháme dva týdny odležet.

Perníčky

Ingredience:

  • 200 g Celozrnná žitná mouka,
  • 150 g Ořechy vlašské,
  • 150 g Med,
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí,
  • 1 ks kávová lžička Perníkové koření,
  • ¼ ks kávová lžička Soda,
  • 1 ks Vejce slepičí

Doba přípravy a pečení: cca 2,5 – 3 hodiny

Postup přípravy a pečení:

Nejprve si dopředu umelte ořechy. Nachystejte si misku, do níž nasypete mouku. Přisypte k ní umleté oříšky. Přidejte dva žloutky a posypte perníkovým kořením a sodou. Pořádně promíchejte a v závěru přilijte med. Postupně zpracujte hladké těsto tužší konzistence. Uložte těsto do klidu při pokojové teplotě minimálně na dvě hodiny. Pak z něj vyválejte plát tloušťky cca 5 milimetrů. Vykrajujte různé tvary. Vyložte si plech pečicím papírem. Rozehřejte si troubu na 160 °C. Rozklepněte si vejce a prošlehejte. Vykrájené perníčky naskládejte na plech a potřete je rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby. Pečte, dokud nechytí světlounce hnědou barvu.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 250 g Celozrnná pšeničná mouka,
  • 50 g Špaldová mouka,
  • 50 g Fruktóza nebo Javorový sirup či jiné sladidlo,
  • 100 g Rostlinný tuk,
  • 100 g Ořechy vlašské,
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí,
  • 100 g Mléko sušené

Doba přípravy a pečení: cca 2,5 – 3 hodiny

Postup přípravy a pečení:

Ještě před začátkem přípravy si umelte ořechy. Do misky vsypte oba druhy mouky a pečivě je zlehka promíchejte. Přidejte umleté oříšky a opět promíchejte. Tuk si pokrájejte na kousky a přidejte do misky ke směsi, přidejte ještě žloutek a fruktózu či jiné sladidlo podle potřeby. Vše zpracujte do podoby tužšího těsta. Vložte vypracované těsto alespoň na 2 hodiny do chladničky odpočinout. Jakmile si těsto dostatečně odpočine, vyjměte ho. Vytvořte z něj hada, kterého nasekáte na vždy stejné špalíčky. Z nich modelujte rohlíčky. Můžete je tvořit ručně nebo vtlačovat do formiček, jak vám to bude vyhovovat. Zahřejte si troubu na 160 °C. Připravte si plech, na který vložíte pečicí papír. Na papír naskládejte rohlíčky a pečte, dokud nezrůžoví. Pak rohlíčky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vystydlé můžete obalovat v sušeném mléce, jde o zdravější variantu, než klasické obalování v moučkovém cukru.