5 důvodů proč začít s pohybem

Sedavé zaměstnání, stres, málo pohybu, nezdravé stravovací návyky, to vše se negativně odráží na vašem zdraví. Abyste ale mohli žít spokojený život, je třeba, aby netrpělo vaše duševní i tělesné zdraví. Jednou z možností, jak prospět obojímu, je věnovat denně alespoň malou chvilku přirozenému pohybu, ze kterého byste měli radost.

Každý si může vybrat podle svých časových možností. Stačí třeba každý den nečekat na autobus a projít se odpoledne s nákupem z práce pěšky. Máte-li kancelář ve čtvrtém patře, nahraďte výtah pěší procházkou do schodů. Můžete si dopřát ráno před odchodem do práce krátkou rozcvičku, zajít si do posilovny nebo na aerobik, jít si ven zaběhat, zajezdit na kolečkových bruslích. Každý podle svého gusta. Proč byste měli začít cvičit?

1. Pro lepší náladu

Během tělesného cvičení se ve vašem těle vylučují přírodní chemické látky endorfiny. Vzbuzují ve vás dobrou náladu. Právě proto můžete při větší námaze pociťovat doslova euforii. Jste sice unavení, ale velmi příjemně. Díky tomu můžete úspěšně odbourávat stres a stresové hormony.

Tělesná aktivita také posiluje vaši sebedůvěru. Budete sami se sebou spokojení, jak se vám úspěšně daří si díky sportování udržovat pěknou postavu. Poroste vám tím pádem zdravé sebevědomí a to bude mít nemalé pozitivní účinky i na váš další život.

2. Pro pevnější postavu

V případě, že se při sportovních aktivitách rovnoměrně zaměříte na různé tělesné partie, můžete si zpevnit postavu a vytvarovat si ji. Budete-li cvičit pravidelně, vaše dlouhodobé úsilí se pozitivně projeví na vašem těle. Lidé s nadváhou mohou shodit a postupně tvarovat jednotlivé partie těla, ať již pas, hýždě nebo třeba stehna. Naopak zase lidé s velmi štíhlou až hubenou postavou si mohou pomocí různých druhů sportů a vhodné stravy do určité míry svaly vypěstovat.

3. Proti celulitidě

Zdravým pohybem můžete úspěšně bojovat i proti nepříjemné a nevzhledné celulitidě. Sportování se totiž v kladném smyslu podepisuje na vašem metabolismu. Pomáhá ho rozpohybovat. Zvýší se podíl svalových vláken v těle, spálíte více kalorií. Díky tomu se vám nebude na stehnech a hýždích tvořit nepříjemná pomerančová kůže. Máte-li sedavé zaměstnání, vytváříte si ideální podmínky pro vznik celulitidy. Pohyb ale celulitida nemá ráda a rychle po něm mizí.

4. Pro pevnější kosti

Pohyb má velký vliv také na vaše kosti a kloubní aparát. Je to právě cvičení, které zvyšuje sílu vašich kostí a pozitivně se podepisuje na jejich pevnosti. Pokud zařadíte do svého života pravidelný pohyb, velmi tím snížíte případná rizika osteoporózy, tedy řídnutí kostí. V případě, že už toto onemocnění propukne, budete na tom díky pravidelnému tréninku kloubního aparátu lépe než ostatní necvičící pacienti.

Také se pravidelným cvičením vytvářejí svaly, vaše tělo zesílí a tím pádem svaly zajistí dostatečnou ochranu kloubů a vaziva. Z těchto důvodů cvičení funguje i jako prevence před zraněním.

5. Proti nemocem

Sportování na zdravém vzduchu je ideální prevencí proti nemocem. Jak říká jedno staré české přísloví: „Ve zdravém těle zdravý duch“ a platí to stoprocentně. Účinný pohyb vám pomáhá zvyšovat tělesnou imunitu. Posiluje vaše srdce a zvyšuje jeho odolnost při zátěži. Zlepšuje průchodnost oběhového systému a tím pádem snižuje rizika embolií, mrtvice. Pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu cholesterolu.