5 nejčastějších dietních mýtů

S dietou se ve svém životě zaručeně setkal každý, ať už že jí sám držel nebo o ní jen četl. Ve spleti všelijakých informací o správném hubnutí a zdravém životním stylu se ale objevují i nesmyslné mýty. Abychom se jich začali vyvarovat, vypsali jsme pro Vás pět nejčastějších omylů, které se při snaze k lepší postavě dělají.

1. Začnu hladovět a zhubnu

Je sice pravdou, že při hladovění člověk celkem rychle zhubne, ale tato drastická metoda je velmi nezdravá a koledujeme si tak o velké zdravotní potíže. Při nedostatku jídla totiž tělo přepne na tzv. úsporný režim a čerpá ze svých energetických zásob, ať už ve formě cukrů, tuků nebo bílkovin. To pak způsobuje například malátnost, ospalost, bolest nebo i křeče žaludku, vypadávání vlasů a podobně. Navíc pokud po hladovce začneme jíst stejným způsobem jako před ní, váha se rychle vrátí zpět a často je ještě vyšší než před hladovkou. Tento jo-jo efekt je způsoben jevem, kdy si tělo stresováno hladověním potravu raději uloží do zásob a to zejména tukových, kdyby náhodou opět přišlo období hladovění.

2. Obezitu mám geneticky danou

Většina lidí trpící nadváhou poněkud často poukazuje na svou rodinu a tím i na geny, které po ní sdědila. Jsou to ale jen výmluvy. Pravdou totiž je, že se v takových případech spíše dědí nezdravý životní styl, špatné stravovací návyky a někdy i odpor ke sportu a pohybu samotnému. Takže pozor na takový mýtus! Pravdou je totiž to, že člověk dědí jen určité dispozice k obezitě a následně i k cukrovce, ale tyto geny, pokud jim nedáme příležitost, se vůbec nemusí projevit. To znamená, že pokud jsou obézní příbuzní, my sami obézní být nemusíme, pokud se budeme racionálně stravovat a k tomu se přiměřeně pohybovat.

3. Jíst po páté hodině se nesmí

Důležitým pravidlem při redukci váhy je nejíst 2 až 3 hodiny před spaním. Takže pokud chodíme spát třeba až o půlnoci, je celkem nesmysl trápit tělo hlady. Klidně si můžeme dát pozdější (někdy i druhou) večeři. Je jen třeba dodržovat zmíněné časové pravidlo a hlavně by večerní jídlo mělo být lehké s vyšším obsahem bílkovin než sacharidů. U lidí pracujících na noční směny je zpravidla tento mýtus dvojnásobný. Hlavní problém tkví v tom, že mnoho lidí při večerním koukání na televizi bezmyšlenkovitě sní nejrůznější pochutiny. Zde pak bývá často zcela nezvladatelný energetický přísun. A proto dochází k přílišnému zjednodušování a automaticky se zakazuje pozdě večer cokoli jíst.

4. Budu jíst pilulky na hubnutí a budu slim

Může se Vám tato věta zdát logicky jako jeden velký nesmysl. Zkutečnost je ale taková, že až 40% zákazníků, kteří si kupují různé podpůrné látky jako jsou pilulky, kapky, gely, atd., přesně takto přemýšlí. Žádné pilulky nezařídí to, aby člověk jen tak zhubl. Základem je vždy vyvážená strava a pohyb. Napomáhají jen s vyšším efektem při redukci váhy a vždy je třeba se o nich předem poradit s lékařem nebo sobním trenérem. Věřte, že doopravdy neexistuje žádná, která by sama zničila tukové zásoby, zatímco sledujeme oblíbený seriál u televize.

5. Stačí hodně cvičit a můžu jíst, co chci a kolik chci

Museli byste být vrcholoví sportovci, kteří mají trénink i 3x denně, aby Váš příjem byl nižší než výdej, tedy aby energie přijmutá z potravin byla pod hodnotou energie, kterou spálíte. Normální pracující člověk by si měl hlídat, co přes den sní, i když chodí často například do fitess centra. Obecně platí, že jídlo tvoří až 70% úspěchu při redukci hmotnosti a zbytek je zmiňovaný sport. Záleží pak také na výběru sportovní aktivity, třeba u aerobních činností se více spaluje než u posilování.