5 zásad, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi

Zlatý střed je nejlepší

Přestože slýcháváte o cholesterolu většinou jenom v negativních souvislostech, je třeba vědět, že bez něj byste také existovat nemohli. V zásadě rozeznáváme dva druhy cholesterolu – HDL, který je pro nás prospěšný a LDL, který je naopak tikající bombou.

Pokud máte vysokou hladinu LDL cholesterolu, je vyšší riziko jeho ukládání v cévách a hrozí jejich ucpávání vlivem arteriosklerotických plátů. Pak se můžete dočkat vysokého tlaku a srdečně cévních příhod, tedy mrtvice nebo infarktu. Ovšem ani příliš nízká hladina cholesterolu není dobrá, například u malých dětí může brzdit správný růst. Nejlepší je zkrátka zlatý střed.

Je také mýlkou myslet si, že když máte relativně přijatelnou hmotnost, netrpíte nadváhou, nejste ohroženi. Vědci prokázali, že na hladinu cholesterolu mají nezanedbatelný vliv i dědičné faktory. Tedy pokud zvýšenou hladinou cholesterolu trpěl váš otec či matka (pro informaci, za zvýšené hodnoty se považují ty nad 5 mmol na litr), měli byste i vy tomuto faktoru od mládí věnovat pozornost.

Lékaři při dlouhodobě zvýšené hladině LDL cholesterolu nasazují léky, ale vy si můžete hodně pomoci sami i tím, že budete dodržovat určité zásady výživy. Nošením dříví do lesa pak je samozřejmě tvrzení, že je třeba se pravidelně hýbat, vynechat ze svého života tabák a alkohol s výjimkou občasné sklenky červeného vína (flavonoidy srdci prospívají).

Jak předejít vysokému cholesterolu?

1. Vyvarujte se tučného masa. Zapomeňte na vepřovou pečeni, sáhněte raději po kuřeti nebo drůbeži obecně (ideálně bez kůže, protože právě v kůži se nachází nejvíc tuku). Jezte také hodně rybí maso, zařaďte do jídelníčku maso králičí. Praktikujte lehkou kuchyni, kterou nebudete stavět jenom na mase.

2. Sázejte hodně na rostlinnou stravu. Doplňujte hlavní jídla zeleninovými saláty, přílohu v podobě brambor či rýže občas nahraďte vařenou či dušenou zeleninou. Na dopolední svačinu si dopřávejte ovoce plné vitamínů. Jak v ovoci, tak i v zelenině je velké množství vlákniny. Pokud máte ve stravě hodně vlákniny, má to přímý vliv i na hladinu cholesterolu,. Ovoce má navíc vysoký obsah vitamínu C, který velice příznivě ovlivňuje metabolismus tuků.

3. Vařte pokud možno bez tuku nebo s jeho minimálním podílem. Nahraďte pečení a smažení dušením a vařením, ideálně na páře. Nejenom, že si potraviny díky nižším teplotám zpracování ponechají řadu vitamínů a tělu prospěšných látek, ale zároveň bude vaše kuchyně mnohem zdravější. Pokud už budete tuky při přípravě pokrmů používat, sázejte hlavně na ty zdravé. Zapomeňte na máslo a sádlo. Výborný je olivový a řepkový olej, oba obsahují mononenasycené mastné kyseliny, které jsou přímou cestou ke snižování podílu cholesterolu.

4. Odstraňte ze své stravy i takzvané skryté tuky. Nejde jenom o tuky, které použijete při přípravě pokrmů, ale třeba i v mléčných výrobcích se skrývá hodně tuku, stejně tak v bílém pečivu. Proto sahejte k mléčným výrobkům s nižším obsahem tuku (ovšem pozor někdy v nich bývá vysoký podíl škrobů, takže oč méně je tuků, o to více obsahují sacharidů). Tučné bílé pečivo nahrazujte celozrnným s velkým obsahem vlákniny.

5. Pokud už vyšší hladinu cholesterolu máte, nebojte se zkusit i čaje. Například je už vědecky prokázáno, že kvalitní zelený čaj má velmi příznivý vliv na pokles hladiny cholesterolu.