5 zdravých svačin, s jejichž pomocí si udržíte štíhlou linii

Houska z dětství

Možná si pod slovem svačina představíte housku se sýrem či salámem zabalenou do ubrousku a k tomu třeba jablko. Právě tohle byla ukázková svačina většiny z nás, když si vzpomeneme na své dětství.

Ovšem svačina může být mnohem pestřejší, i když celozrnná houska s tvarohovým nízkotučným sýrem a jablkem ze zahrady je jak zdravá, tak i chutná. Proč ale vůbec svačit?

Při hladovění vaše tělo ukládá do zásoby

Především proto, že jedině díky začlenění svačin do vašeho jídelníčku docílíte v jídle pravidelnosti. Základní zásada zdravé výživy spočívá v tom jíst nejdéle každé tři hodiny. Pokud si někdy v sedm hodin ráno dopřejete snídani a poté budete obědvat v poledne, přestávka mezi jídly činí už pět hodin, a to je příliš.

Vaše tělo může mít při delším hladovění pocit, že už nic dalšího nedostane, a proto začne ukládat do zásoby. To je samozřejmě špatně.

Řešení není ani v tom, že si dáte vydatnou maxi snídani. První jídlo nového dne sice má být výživné a bohaté na bílkoviny a sacharidy, ale není jeho smyslem přecpat se tak, že se vám bude chtít svalit zpátky do postele. Musíte přece v práci podat nějaký výkon. Na tomto příkladu určitě pochopíte nezbytnost svačin.

Sacharidy dodají energii

Dopřejte si v sedm hodin dobrou, nutričně hodnotnou snídani. Potom si ale v půl desáté dopoledne, nebo nejpozději v deset hodin dejte menší svačinu. Nemusí být nijak vydatná, stačí malá, jako ovoce, jogurt. Pokud cestujete, je ideální sušené ovoce. Zaměřte se hlavně na sacharidy, které vám na začátku dne dodají dostatek energie.

Potom si můžete posunout oběd na půl jednou nebo i na jednu hodinu. A odpoledne také nezapomeňte svačit, vždyť doba do večeře je také dlouhá.

Když nebudete odpoledne svačit a zavítáte cestou z práce do obchodu, možná nakoupíte i to, co jste původně vůbec nechtěli. Bude vám totiž kručet v žaludku, a tak sáhnete v obchodě po sušenkách. Svačinu tak vlastně vyřešíte, jenže tím nejhorším možným způsobem. Slupnete nezdravou cukrovinku v rychlosti ještě cestou domů.

To je ovšem zásadní chyba. Pokud odpolední svačinu vynecháte, může to vést k večernímu přejídání.

Odpoledne se zaměřte na bílkoviny

Svačit musíte i odpoledne, právě proto, abyste předešli výše popsané situaci. Pokud jste poobědvali v jednu hodinu, naplánujte si malou svačinku nejpozději na čtvrtou hodinu odpoledne. Než odejdete z práce, dopřejte si ji.

Tentokrát už ale úplně zapomeňte na sacharidy. Teď s přibývajícím odpolednem už je nespálíte a půjdou vám na tloušťku. Sáhněte po kvalitních bílkovinách a doplňte je i nějakou vlákninou v podobě zeleniny pro zasycení a dobré trávení. Mléčné výrobky a zeleninové saláty jsou pro odpolední nasycení optimální.

Sacharidy zařazujte jedině v případě, že se budete odpoledne věnovat nějaké náročnější sportovní aktivitě a budete potřebovat doplnit energii. Když potom povečeříte v sedm hodin a někdy podeváté se odeberete na kutě, máte den včetně svačin z hlediska zdravého a vyváženého jídelníčku dokonale naplánovaný.

5 tipů na dopolední svačiny

1. Jablko, kostička hořké čokolády s 80 % obsahem kakaa, kešu oříšky.
2. Pomeranč, 2 celozrnné sušenky, vlašské ořechy.
3. Menší miska lehkého salátu z exotického ovoce (kiwi, mango, papája), müsli tyčinka bez polevy.
4. Miska ovesných vloček namáčených v mléce s medem a oříšky, pomelo.
5. Hruška, Miska burských oříšků, kostička hořké čokolády s 80 % obsahem kakaa.

5 tipů na odpolední svačiny

1. Připravte si předem doma v troubě zeleninové chipsy z na plátky nastrouhané nebo nakrájené kořenové zeleniny, tedy mrkve, petržele, celeru. Sezobejte jich mističku a dopřejte si k tomu sklenici mléka.
2. Zeleninový salát z rajčat, ledového salátu doplněný o bílkoviny v podobě vajec a tuňáka.
3. Šopský salát s balkánským sýrem (bílkovina).
4. Salát z najemno nastrouhané zeleniny a bílého netučného jogurtu.
5. Miska okurkového salátu s mlékem.