7 zásad zdravého životního stylu

1. Vytvořte si zdravý jídelníček

Vynechte nebo alespoň výrazně omezte konzumaci tučných a sladkých jídel. Základem vašeho jídelníčku by se měla stát zdravá výživa.

Zařaďte proto do jídelníčku celozrnné pečivo a nahraďte jím pečivo z bílé mouky. Dávejte přednost kuřecímu masu a rybám před červeným masem. Omezte slazení, nepoužívejte bílý rafinovaný cukr. Vyzkoušejte neloupanou rýži, těstoviny z celozrnné mouky. Jezte hodně zeleniny, pokud možno ke každému hlavnímu jídlu. Dopřejte si ovocné svačiny. Dodržujte pitný režim. Jezte pravidelně každé 2,5-3 hodiny.

2. Dopřejte si dostatek zdravého pohybu

I když nejste aktivní sportovci, měli byste se dostatečně hýbat. Choďte pěšky všude, kde to je možné. Vydávejte se na pěší procházky za nákupy po městě, jděte pěšky do schodů místo jízdy výtahem. Najděte si nějaký sport, který vás bude bavit a provozujte ho alespoň jednou týdně. Měli byste mít z pohybu a sportování radost, ne se do něj nutit.

3. Nekuřte

Kouření je nepříjemný zlozvyk, který vám ukracuje život a zvyšuje rizika různých onemocnění, především rakoviny plic a srdečně-cévních chorob. Snažte se proto přestat. Pokud si nevíte rady a nedaří se vám s kouřením skoncovat, navštivte některou z poraden odvykání kouření.

4. Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost

Nepřejídejte se, jezte zdravě, hýbejte se, zkrátka dělejte všechno pro to, abyste si udrželi dlouhodobě co nejoptimálnější váhu vzhledem ke své výšce. Špatné je především, když vám váha kolísá a zkoušíte různé jednostranné diety. Pokud chcete zhubnout a nedaří se vám to navzdory dobře míněné snaze, navštivte dietologa nebo výživového poradce a hledejte příčiny společně

5. Pijte alkohol jenom v malém množství

Pokud si občas dopřejete sklenku vína, piva nebo panáka tvrdého alkoholu při nějaké oslavě, je všechno v pořádku. Jestliže ale pijete víckrát týdně nebo dokonce denně, řítíte se do pasti alkoholové závislosti a zdravotních komplikací. Dopřejte si alkohol jenom občas a v malém množství. Stejně tak se vyhněte další návykovým drogám.

6. Dopřejte svému tělu dostatek relaxace

Vaše tělo potřebuje po námaze a stresu přiměřeně relaxovat. Pokud ho budete dlouhodobě přetěžovat a nedopřejete mu odpočinek, vymstí se vám to zdravotními komplikacemi nebo dokonce kolapsem. Najděte si formu odpočinku, která vám bude nejlépe vyhovovat.

7. Pečujte o sebe a buďte optimisticky naladění

Věnujte se sami sobě, svým zálibám. Udělejte si čas na své koníčky. Pokud je budete zanedbávat, budete se cítit frustrovaní, vyčerpaní a nic vás nebude těšit. Jestliže si alespoň jednou týdně vyhradíte čas na svoji oblíbenou zábavu, uvidíte, jak vás to nabije energií. Nepřipouštějte si problémy a starosti, které není ve vašich silách vyřešit. Hledejte ve svém životě pozitivní okamžiky. Buďte optimističtí, nenechte se převálcovat problémy.