7 způsobů, jak si zlepšit imunitu

1. Dopřejte si krátkou procházku každý den

Důležité je nezanedbávat pravidelný pohyb. Pokud to počasí alespoň trochu dovolí, choďte na procházky ven alespoň o víkendu, i ve městě si dopřejte krátký pohyb, třeba jděte do práce pěšky, nebo zapomeňte na výtah a choďte po schodech. I tím si zvyšujete svoji tělesnou odolnost.

I malý každodenní pohyb vám pomůže. Pokud si navíc přidáte ještě nějakou náročnější tělesnou aktivitu alespoň jednou týdně, tím lépe pro vás.

2. Otužujte se

Velmi účinným způsobem, jak imunitu podpořit, je otužovat se. Ovšem má to smysl jedině tehdy, pokud to budete dělat postupně a pravidelně. Pokud vám nevadí sauna, je dobré občas finskou saunu na chvíli navštívit.

Zároveň je vhodné začít s mírným omýváním studenou vodou pomocí žínky, postupně pak můžete přejít k vlažné a krátké studené sprše. I pokud budete mít ale dobrou kondici, studená sprcha by rozhodně neměla přesáhnout dvě minuty denně.

3. Pravidelně se stravujte

Pravidelné stravování rozhodně významně přispívá k dlouhodobému udržení imunity. Pokud ráno nestíháte snídat, o dopolední svačině si kvůli pracovnímu stresu můžete nechat jenom zdát, v letu sníte něco malého k obědu a večer se přejíte, nedivte se, že vaše tělo dostává pěkné kapky a jeho odolnost klesá.

Snažte se jíst bez stresu, pravidelně a menší porce. Vaše tělo bude mít v přesných intervalech kvalitní živiny a nějaká nemoc si na něj jen tak nepřijde.

4. Dodávejte tělu vitamíny a minerály

Vitamíny a stopové prvky jako minerály jsou látky, které si vaše tělo neumí samo vyrobit, ale přitom je ke své správné činnosti nezbytně potřebuje. V případě, že je nemá, trpí. Proto zařazujte pravidelně do jídelníčku ovoce a zeleninu.

Na které ovoce se především zaměřit? Jednoznačně na citrusové plody jako pomeranče nebo také na kiwi, obsahují velké množství vitamínu C.

Vitamíny E a D najdete v ořechách (ty jsou také zdrojem vitamínu B), listové zelenině, luštěninách. Kromě toho se v nich nachází například i hořčík nebo zinek. K lepší imunitě přispívá i zelí (vitamín C) a kysané mléčné výrobky (zlepšení) trávení.

5. Dodržujte pitný režim

Pravidelné pití především vlažné vody výrazně usnadňuje vylučování toxinů z těla. Stejně dobře ale uděláte, když si alespoň občas připravíte bylinkové čaje nebo zelený čaj. Ovšem s pitím vody to zase příliš nepřehánějte, člověk by měl denně vypít 2‒3 litry tekutin. Také nepijte větší množství vody najednou.

6. Pečujte o sebe

Jakkoli tahle rada může znít divně, zahrnuje spoustu opatření, díky kterým budete méně nemocní. Vyhýbejte se stresu. Volte vhodné oblečení podle ročního období a aktuálního počasí.

Nepřetápějte místnosti, ve kterých pobýváte, imunitě to také nesvědčí. Opatrně i s klimatizací, nárazové skoky teplot při přechodu z budovy ven a neprospívají sliznicích dýchacích cest. Zvlhčujte vzduch v místnostech, aby se vám lépe dýchalo.

Mějte nohy a ruce v přiměřeném teple. Především nohy jsou náchylné k prochladnutí., krevní oběh je v nich pomalejší.

7. Dostatečně spěte

Alfou a omegou vaší imunity je i kvalitní zdravý spánek. Nedáte-li tělu dostatečný prostor k odpočinku a relaxaci, výrazně ho oslabíte a pak se nesmíte divit, že brzy začnete smrkat a kýchat, jakmile bacily poprvé zaútočí. Měli byste spát minimálně 7 hodin.