7 způsobů, jak ještě více zefektivnit svůj trénink

Existuje spousta způsobů, jak si cvičení zpříjemnit a zároveň se tím motivovat k dalším výkonům. Díky tomu nepřestanete ve slabé chvíli cvičit a zároveň svůj trénink ještě více zefektivníte.

1. Cvičte při své oblíbené hudbě. Pokud cvičíte doma, ať už posilovací či protahovací cviky, nemusíte se ohlížet na nikoho. Můžete si vybrat songy podle své vlastní chuti a nikdo vám do toho nebude mluvit. Stejně tak v případě, že vyrážíte ven běhat nebo třeba jezdit na kolečkových bruslích. Stáhněte si do mp3 své oblíbené písničky a vyrazte. Díky hudbě vám bude cvičení mnohem rychleji utíkat a budete se dobře bavit.

2. Nakupte si hezké sportovní oblečení. Chodíte už nějakou dobu kolem obchodu se sportovními potřebami a máte tam vyhlédnout novou cvičební soupravu? Obětujte peníze a kupte si ji. Na cvičení v ní se budete těšit a víte, jak dobře v ní budete vypadat? Stejně tak sáhněte třeba po oblíbeném kousku ze svého šatníku, který už neoblečete. Vystavte si ho někde na očích a mějte na mysli, že když budete pravidelně cvičit, brzy se do něj opět vejdete.

3. Sáhněte po doplňcích stravy, které vám umožní lepší spalování. Můžete si vybrat třeba zelenou kávu, guaranu či cokoli jiného. Uvidíte, že se pak budete cítit lépe, protože do těla doplníte antioxidanty a řadu dalších látek, bez nichž se zdravý organismus neobejde. Bude vás těšit vědomí, že děláte něco pro své zdraví a zároveň účinněji odbouráváte kalorie.

4. Pořiďte si deník, který bude dokumentovat vaše úspěchy ve cvičení. Vyhraďte si jeden v týdnu, kdy budete provádět zápis. Zaznamenávejte si váhu, obvod pasu, boků, svoje poznámky týkající se cvičení. Podrobně si tak shrnete svoje zkušenosti, i ty negativní. Můžete se i pravidelně zhruba po měsíci fotit, abyste měli i obrazovou dokumentaci svého snažení. Když budete v konci, můžete si prolistovat svoji cestu k hezčí a pevnější postavě a vaše dosavadní úspěchy vám vrátí dobrou náladu a nakopnou vás.

5. Najděte si svůj vzor. Máte pocit, že vám to momentálně nejde? Zkuste si někam vylepit nebo vyvěsit svůj vzor. Nezáleží na tom, zda to bude fitness trenér, oblíbený sportovec nebo třeba nějaká celebrita, která využívá kvalitní cvičební program. Zapomeňte ovšem na anorektické modelky, které mají ke zdravé životosprávě na míle daleko, i když možná podle vás vlastní postavu snů. Informujte se, jak to ten váš oblíbenec dělá, že má tak pěkně vyrýsované svaly a vypadá zdravě.

6. Vytrvalost je motivující sama o sobě. Když se vám bude dařit pravidelně cvičit a budete ze sebe mít dobrý pocit (vždy, když nemáte na cvičení náladu, vzpomeňte si, jak příjemně vám bylo po minulé hodině cvičení, kolik endorfinů se vám rozlilo do krve), bude to motivující prvek sám o sobě. Není na škodu se také za vytrvalost odměnit. Ovšem pozor, v žádném případě ne nějakým nezdravým jídlem!

7. Pokud neradi cvičíte sami, je dobré si najít někoho, kdo bude rád cvičit s vámi. Když se cvičení zároveň stane příjemným setkáním s někým milým, bude se vám cvičit mnohem lépe. Bude se na společné chvíle těšit a to že si protáhnete tělo, se stane bonusem navíc. Je také důležité zvolit si druh cvičení, který vás bude opravdu bavit, a nebudete se do něj nutit.