9 rad jak zrychlit metabolismus

Ve všech případech se přitom jedná o snadno dostupné recepty, ke kterým nepotřebujete ani příliš mnoho času, nemusíte nakupovat drahé preparáty. Vychází se z obyčejných rad, na které přijdete i vy sami, pokud se nad otázkou hubnutí trochu zamyslíte. Které to jsou?

1. Zacvičte si nalačno

Se zrychlováním metabolismu můžete začít už od rána. Zkuste si krátce zacvičit ještě před snídaní. Pohyb nalačno rozproudí trávení a vy pak budete dopoledne snadněji spalovat.

2. Dejte si sklenici vlažné vody

Sklenky vlažné neperlivé pramenité vody s pár kapkami citronové šťávy, vypitá ještě před prvním ranním jídlem, působí jako čistič žaludku a střev. Citron je v našem těle pufrem, a to přesto, že je kyselý.

3. Dopřejte si hodně zeleniny

Zelenina obsahuje velký podíl vlákniny, která má výborný vliv na peristaltiku střev. Proto můžete s malou dávkou zeleniny začít už při snídani. Rajče, salátová okurka, paprika jsou vynikajícími doplňky vyvážené snídaně.

4. Nezapomínejte na tekutiny

Nevynechávejte tekutiny. Na pracovním stole klidně můžete mít lahev s neperlivou vodou, kterou budete během dopoledne popíjet. Různé studie říkají, že čistá voda rozproudí vaše útroby tak, že metabolismus může jet až o 30 % rychleji, a to už je samozřejmě znát. Výborný je také zelený čaj. Je dokonce i vědecky prokázané, že má pozitivní vliv na metabolismus tuků. Ovšem pozor. Zvýšený příjem tekutin se doporučuje hlavně dopoledne, v odpoledních hodinách už byste s tekutinami měli více šetřit.

5. Nevyhýbejte se ostřejším jídlům a koření

Pokud jste si dosud vystačili se solí, pepřem, paprikou, novým kořením či bobkovým listem, kmínem a majoránkou, je na čase vyzkoušet i různé bylinky. Mají vynikající vliv na trávicí systém, a tím pádem vám také pomohou dobře spalovat. Také alespoň občas vyzkoušejte nějaké ostřejší jídlo s kajenským pepřem nebo chilli papričkami. Rozpálí vaše tělo, zahřejete se a budete lépe odbourávat tuk.

6. Jezte polévky

Výborným urychlovačem jsou také polévky, ale platí, že by neměly být zahušťované jíškou. Pokud je jejich základem voda, je to ideální. Chcete-li ovšem zahušťovat, dobře se k tomu hodí i rozmixovaná zelenina. Hlavně v zimním období umí polévky plné zeleniny zahřát tělo a nastartovat metabolismus.

7. Překvapte své tělo nezvyklou pohybovou aktivitou

Chodíte pravidelně na aerobik, nebo třeba běháte? Vaše tělo je na to zvyklé, takže už to žádný další efekt nemá. Proto je nejlepší překvapit ho nějakou nezvyklou pohybovou aktivitou, která ho trochu nakopne. Vydejte se třeba na power jógu a HIIT. Vaše tělo se správně nabudí.

8. Vyražte na čerstvý vzduch

Vypravte se na čerstvý vzduch. Pohyb na něm je efektivnější, než cvičení v místnosti. Spalujete rychleji, kromě toho ke spalování pomáhá i sluneční záření.

9. Nepřetápějte a spěte v chladu

Nepřetápějte místnosti, ve kterých pobýváte. Spěte v chladnější místnosti. I to přispívá k tomu, aby váš organismus nezlenivěl.

Co nedělat:

A co byste rozhodně dělat neměli, aby váš organismu zbytečně nelenivěl? Především nehladovět a vždy dodržovat režim pravidelného stravování. Vynechat alkohol. Učit se účinně bojovat proti stresu (rady typu nestresujte se, jsou nesmysl, nežijeme ve vzduchoprázdnu, takže se stresům nevyhneme).