9 triků, jak podpořit hubnutí

1. Čistěte si častěji zuby

Honí vás večer po večeři mlsná? Vyčistěte si zuby bezprostředně po ní. Peprmintová zubní pasta pomáhá tlumit chuť k jídlu.

Navíc pokud si potrpíte na hygienu, příště si rozmyslíte, jestli se do něčeho po večeři ještě zakousnete. Museli byste si totiž zuby čistit před spaním znovu.

Chcete-li, můžete si vyčistit zuby i po obědě a zahánět tímto způsobem chuť na další mlsání.

2. Cucejte mentolové bonbóny nebo žvýkejte žvýkačky

Přepadá vás občas během dne nečekaně chuť na sladké? Noste si s sebou v kapse sáček mentolových bonbonů (bez cukru) nebo balíček žvýkaček (také bez cukru). Když vás chutě překvapí, vezměte si bonbon nebo žvýkačku.

Nejenom, že díky mentolu protáhnete ústní dutiny a budete mít svěží dech a se žvýkačkou i čistší zuby, chuť vás přejde. Ošálíte sami sebe chutí bonbonu a žvýkačky a nervová zakončení vyšlou do mozku signál, že jste něco jedli a budete na chvíli upokojeni.

3. Dejte si sklenici vody před jídlem

Máte pocit, že navzdory své snaze sníte spoustu jídla, ať už k snídani, k obědu či k večeři? Jednou z možností, jak svoje tělo ošidit, je vypít už před snídaní velkou sklenici vody s pár kapkami čerstvé citronové šťávy.

Zabijete tím hned tři mouchy jednou ranou. Vlažná voda s citronem působí proti překyselení organismu a urychluje metabolismus a voda vám navíc zaplní žaludek, takže pak nebudete mít takovou potřebu jíst.

Nejde ale jenom o snídani jako zahájení dne, sklenici vody si můžete dopřát i před každým hlavním jídlem.

4. Servírujte si zeleninové saláty a oblohy

Chcete-li snížit množství zkonzumovaných potravin k hlavnímu jídlu, dopřejte si vždy zeleninový salát či případně velkou zeleninovou oblohu. Když budete mít velkou porci zeleniny, nesníte tolik dalších potravin.

Hubnutí pak půjde mnohem snáze, když žaludek z větší části zaplníte zeleninou, jednoduše už tam nezbude místo na přejídání.

5. Nahraďte chipsy zdravými snacky

Když si večer sednete k televizi, máte prostě chuť na něco malého slaného. Zapomeňte na přesolené tučné chipsy. Připravte si nastrouhané plátky mrkve, petržele a celeru a zlehka je postříkněte rozprašovačem mlhou z olivového oleje. Zlehka opečte na plechu.

Tenhle mls je mnohem zdravější, obsahuje spoustu vitamínů a vlákniny.

6. Kořeňte a používejte bylinky

Vyhněte se příliš velkému množství soli, ale bez obav používejte do jídla koření a různé druhy bylinek. Dodají jídlu intenzivnější chuť, takže si ho budete více vychutnávat, kousat a ve výsledku ho sníte méně.

Také budete díky působení koření lépe trávit a snadněji spalovat. Díky intenzivní chuti se dříve nasytíte a utlumíte hlad.

7. Vařte bez tuku

Pořiďte si římský hrnec na přípravu jídla. Nebudete muset přidávat žádný dodatečný tuk a jídlo bude připraveno zdravě. Také zapomeňte na smažení a pečení a vařte v páře. Tady se také obejdete bez jakéhokoli tuku a navíc jídlu zachováte chuť.

8. Nejezte ve spěchu

Pokud je to alespoň trochu možné, udělejte si na jídlo chvilku času a jezte v příjemné atmosféře. Budete-li jíst v chvatu, naházíte toho do sebe mnohem více, než jste chtěli a jídlo si vůbec nevychutnáte.

Udělejte si příjemnou atmosféru, pomalu žvýkejte. Sníte toho méně.

9. Dělejte si zdravé svačiny do kabelky

Pokud hodně cestujete, nesedíte v práci na jednom místě, ale i když jenom půjdete třeba někam do města, může vás někdy přepadnout hlad. Najednou si uvědomíte, že jste dlouho nejedli.

Jako prevenci podobných stavů mějte vždy v kabelce malou zdravou svačinku, která vám vydrží a nezkazí se a v případě nouze vás zasytí. Například jablko nebo müsli tyčinka bez polevy.