S aero jógou cvičíte, aniž byste se dotýkali země

Zavěste se do šátku

Aero jóga vychází z toho, že jakékoli cvičení znamená zároveň námahu pro náš kosterní systém. Ať už zvolíme jakékoli cviky, vždy zatěžujeme svoji kostru. Proto gymnasta a tanečník Christopher Harrison vymyslel systém cvičení, který zaručí, že na naše tělo bude působit blahodárný vliv jógy, ale přitom nedojde k žádnému zatížení. Stal se tvůrcem aero jógy, takzvané létající jógy.

Při antigravity józe se neobejdete bez hamaky, měkkého šátku. Hamaka se připevní ke stropu a vy se na něj položíte. Nebojte se, nemůžete spadnout, protože hamaka má nosnost asi 300 kilogramů. V průběhu cvičení se na šátek různým způsobem zavěšujete a cvičíte v něm.

Snižte zatížení páteře

Při aero józe si nejenom protahujete tělo a zvyšujete jeho pružnost, zároveň také odlehčujete svým kloubním spojům. Cviky na protažení snižujete tlak na páteřní obratle, šátek vás vlastně nese, takže umožňuje kosternímu aparátu, aby snížil svoji zátěž, a snižuje se také svalové napětí. Právě antigravity jóga vám umožní zpevnění těla.

Yoga znamená, že budete moci setrvat v pokročilých pozicích delší dobu. Nebudete pociťovat bolesti bederní či krční páteře. Cvičení pomůže harmonizovat celé vaše tělo. Budete trénovat svoji rovnováhu, koordinaci pohybů, zlepšíte si svoji tělesnou kondici a zároveň zvýšíte energii celého vašeho těla.

Cvičení vhodné pro sedavá zaměstnání

Během cvičení se zavěsíte do šátku a budete létat. Hlava skloněná dolů k zemi se bude lépe prokrvovat. Zlepšíte si tím stav vaší pokožky, lepší prokrvení funguje jako přirozený recept proti vráskám, dále i proti šedivění vlasů. Zlepšuje také paměť a zvyšuje pocit svěžesti. Jednoduše řečeno cvičení aero jógy působí doslova jako elixír mládí a vy si můžete opravdu vychutnat jogínské pozice.

Výrazně omezíte tlak na záda a páteř, takže cvičení je vhodné především pro profese, kde jsou záda namáhána nebo jsou trvale v jedné poloze, a kdy dostává například zabrat krční páteř. Z toho vyplývá, že jde především o práci, kde člověk stojí či sedí, například prodavačky, úřednice, zkrátka veškeré kancelářské profese, řidiče, fyzicky pracující, obsluhu u pásu apod. Ti všichni si mohou pomocí aero jógy dobře uvolnit páteř.

Kdy se létání vyvarovat

Cvičení, kdy visíte na šátku a hlava je svěšena dolů, by se ale měli někteří lidé vyvarovat. Jde zejména o ty, kteří v nedávné době prodělali nějakou operaci vnitřních orgánů, hojí se jim naštípnutá kost nebo přímo zlomenina. Osoby, které trpí infekcemi či záněty ušních a nosních dutin, krku, očí. Dále ti, kteří utrpěli nedávno poranění hlavy či otřes mozku, mají potíže se srdcem nebo krevním oběhem. Není vhodné ani pro pacienty se srůsty obratlů, nebo ty, jež trpí žaludečními vředy nebo mají kýlu. Ženy by také antigravity jógu neměly cvičit během menstruace.

Efekt je vidět i v hubnutí

Na krční páteř má aero jóga blahodárný vliv. Cvičení je u nás přitom v současnosti velkou novinkou. Přišlo k nám nedávno ze Španělska. Bez obtíží ho zvládnou i ti, kteří se dosud obávali, že je pro ně jóga příliš náročná. Aero jóga jim pomůže překonat jejich ostych. Příjemně se protáhnou, relaxují a navíc udělají něco pro sebe. Také lepší prokrvení pomáhá zrychlovat metabolismus a to v konečném důsledku přináší efekt i v hubnutí.