Artyčok a jeho role ve zdravém jídelníčku

Artyčok může být příjemným zpestřením jinak zdravého a nutričně vyváženého jídelníčku.

Už dávno neplatí, že je delikatesou jen středomořské kuchyně.

Skrytá síla artyčoku

Artyčok se tváří jako vcelku nenápadná zelenina, která mate svým vzhledem. Ve skutečnosti v sobě skrývá silný potenciál pro lidský organismus.

Zdraví přínosná je nejen jeho nažka, ale také listy, kterých si cení zejména bylinkáři. Ti je považují za účinné afrodiziakum.

Proč zařadit artyčoky do jídelníčku?

  • Přirozeně posilují imunitu.
  • Podporují správnou činnost srdce a cévního systému.
  • Pomáhají k nastolení optimální hladiny cholesterolu.
  • Mají schopnost upravit i mírně zvýšený tlak.
  • Pročišťují organismus.
  • Ulevují od nadýmání a zažívacích potíží.

Významný zdroj antioxidantů

Důvodů, proč zařadit artyčoky do jídelníčku, je celá řada.

Kromě výše uvedených pozitivních dopadů na lidské zdraví obsahují široké spektrum antioxidantů.

Antioxidanty obsažené v artyčoku

Rutin

Přispívá k pružnosti cév, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi a bojovat proti volným radikálům.

Quercetin

Podporuje organismus při boji s alergiemi, záněty a virovými onemocněními.

Antokyany

Posilují imunitu, podporují léčbu rakoviny, zánětů, autoimunitních onemocnění, ledvinových kamenů, cukrovky II. typu., pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu.

Silymarin

Přispívá k ochraně jater před různými škodlivinami, podporuje léčbu chronických zánětů jater, napomáhá k detoxikaci organismu.

Zásobárna vitaminů a minerálních látek

Artyčok je nabitý i nezanedbatelným množstvím vitaminů a minerálních látek. Bohatý je především na mangan a vitamin K.

Kam pro artyčok a jak na něj

Artyčoky dnes seženete v čerstvé i konzervované podobě. Nakládané artyčoky na rozdíl od syrových není třeba vařit či jinak tepelně upravovat.

Hodí se do salátů, ragú, slaných koláčů, nebo třeba jako topping na vaši oblíbenou pizzu.