Batáty, brambory a topinambury – který druh v redukčním jídelníčku upřednostnit?

Nejsou brambory jako brambory

Na trhu dnes najdete mnoho druhů brambor, ale mezi nejznámější patří určitě klasické brambory, ty znají všichni.

Méně známé jsou topinambury či batáty, které pocházejí z Ameriky a dnes se čím dál častěji objevují v jídelníčcích.

Jaký je mezi nimi rozdíl a které jsou při hubnutí nejvhodnější?

Brambory jako součást běžného jídelníčku

Klasické brambory rozhodně z jídelníčku škrtat nemusíte. Jsou zdrojem řady pro tělo cenných látek, včetně vitaminů a minerálů.

Při pravidelné konzumaci jsou brambory v našich končinách dobrým zdrojem vitaminu C, což mnoho lidí opomíjí.

Brambory se řadí mezi zeleninu a jsou vhodné do každého jídelníčku, pokud je člověk jí v optimálním množství.

Při redukci byste však měli volit jejich správnou technologickou úpravu, kterou je vaření (ideálně v páře) a upřednostňovat ho před pečením, smažením či fritováním.

Batáty – sladké brambory

Co se týče batátů neboli sladkých brambor (botanicky se mezi brambory neřadí), těší se v poslední době mnohem větší oblibě i v naší republice.

Batáty jsou rovněž zdrojem vitaminu C, ale také vitaminů skupiny B. Ostatně stejně jako klasické brambory.

Batáty mají sladkou chuť a obsahují méně sacharidů a kalorií než obyčejné brambory, záleží však také na jejich způsobu přípravy.

Topinambury jsou výborným zdrojem vlákniny

Topinambury jsou ze všech druhů brambor asi nejméně známé a opět se botanicky neřadí mezi brambory, jelikož patří do jiné čeledi než obyčejné brambory.

Tyto „brambory“ se v našich jídelníčcích objevují zřídkakdy, což je velká škoda.

Topinambury obsahují kromě sacharidů také tuky, aminokyseliny a stejně jako výše zmiňované brambory i řadu vitaminů a minerálů.

Za zmínku stojí obsah vlákniny inulinu, který má příznivý vliv na hladinu glukózy v krvi a ze kterého se někdy vyrábí dokonce méně kalorická sladidla (čekankový sirup), jelikož má nasládlou chuť.

Topinambury se na rozdíl od ostatních brambor dají konzumovat i zasyrova anebo je možné je jen krátce povařit. Do redukčního jídelníčku rozhodně patří.

Až budete příště vybírat jaké brambory si dáte, nebojte se sáhnout po jakémkoliv druhu. Pokuste se obohatit svůj jídelníček o co nejvíce živin, proto zachovejte v kuchyni pestrost.

Při konzumaci myslete vždy na množství a způsob úpravy, díky čemuž máte z poloviny vyhráno.