Bezdůvodné vylučování lepku ze stravy? Jen to ne!

Ačkoli někteří lidé tvrdí, že se bez lepku cítí lépe, rozhodně by jej člověk neměl vylučovat vyloučit ze stravy zcela bezdůvodně.

Navzdory dnešní módě dělat z lepku strašáka, má mnoho pozitivních účinků na organismus.

Co je vlastně lepek?

Jedná se o bílkovinu obsaženou v tzv. „pšenicovitých“ nebo trávovitých obilovinách, kam patří všechny druhy pšenice, žito, ječmen a oves.

Jeho kvalitou a množstvím se udává jakost mouky a těsta z ní vyrobeného (říká se, že čím více lepku a méně škrobu v obilovině, tím lepší mouka).

Alergie na lepek vs. celiakie

Alergii vyvolávají protilátky na lepek. Projevuje se mimo jiné svěděním, bolestí žaludku, zvracením, průjmem, nadýmáním, rýmou, kopřivkou, ekzémem, ve vážných případech až dušností a afylaktickým šokem.

Příznaky alergie na lepek se objevují během krátké chvíle po konzumaci dané obiloviny.

Diagnostikuje se krevními či kožními testy a léčí na alergologii, např. pomocí alergenové vakcinace. V některých případech může sama časem odeznít.

Naopak celiakie má autoimunitní charakter (imunitní systém při konzumaci glutenu sám napadá tenké střevo).

Její symptomy (potíže s trávením, únava, chudokrevnost, afty, kazivost zubů, u dětí zpomalený růst) se neprojevují tak rychle a diagnostikuje se vyšetřením střev, popř. krevními testy na gastroenterologii.

Celiakie je celoživotní onemocnění a zatím se nedá úplně vyléčit.

TIP: Pokud máte podezření na alergii nebo celiakii, poraďte se s lékařem. Jestliže tuto diagnózu nemáte, přečtěte si, proč byste se lepku neměli vyhýbat.

Pro zdravější jídelníček

Odstraněním glutenu, resp. obilovin, které jej obsahují ze stravy, člověk přichází o některé důležité zdroje komplexních sacharidů. To může vést k nedostatku vlákniny ve stravě, vitamínů B a kyseliny listové, dále železa, vápníku a vitamínu D. Všechny tyto mikronutrienty je možné získat právě z obilovin.

Bezlepkové pečivo má obecně méně vlákniny, zato více cukru a tuku (pro lepší chuť) a většinou nebývá obohacené o vitamíny a minerály.

Pro hubnutí

Přestat jíst lepek jen kvůli dietě není dobrý nápad. Existuje řada zdravějších, snadnějších a levnějších způsobů, jak shodit nějaké to kilo navíc.

Jak už bylo zmíněno výše, správný jídelníček vyžaduje vhodný poměr všech živin. To platí i v případě, že je vaším cílem zhubnout.

Pro zjištění alergie či celiakie

Nevynechávejte gluten proto, abyste zjistili, zda se u vás projevují příznaky možné alergie/celiakie. V první řadě běžte za lékařem, který vám udělá odborné testy.

Diagnostika pomocí krevního testu závisí na nalezení protilátek v krvi. Jestliže lepek nejíte, nemusí se tyto protilátky objevit, a tím pádem může dojít k falešně negativnímu výsledku.

Zdravotní přínosy lepku

Snižuje možnost vystavení se toxickým kovům

V bezlepkové dietě jsou oblíbené mořské ryby. Bohužel mnoho z nich má v sobě toxické těžké kovy. Jsou jimi myšleny arzen, rtuť či olovo. Podle jedné studie byly hladiny těchto kovů vyšší u lidí, kteří se lepku vyhýbali.

Je prevencí proti různým nemocem

Dlouholeté studie zjistily, že u jedinců, kteří konzumovali více lepku, se snížilo riziko vzniku diabetu 2. typu a srdečních onemocnění.

Gluten je dále ochranou proti rakovině tlustého střeva, protože potraviny (zejména celozrnné), které jej obsahují, jsou zároveň bohaté na vlákninu, která je jako prevence již dávno známá.

Podporuje hubnutí

Analýza více než 600 bezlepkových výrobků odhalila, že obvykle obsahují mnohem méně kalorií, nasycených mastných kyselin, tuku a cukru.

Rada na závěr: S vyváženým zdravým jídelníčkem gluten není strašák a škůdce, ba právě naopak.