Bílkoviny, nezbytné látky pro náš život

Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem

Naše tělo si samo bílkoviny neumí a nemůže vytvořit. Je proto odkázáno na jejich přísun z potravy. Nezbývá nám proto nic jiného, než svoje tělo každý den zásobit dostatečným množstvím bílkovin, aby mohlo správně fungovat.

Bílkoviny zjednodušeně řečeno patří mezi organické sloučeniny, obsahující uhlík, vodík, kyslík a také dusík. Odborně se nazývají proteiny, skládají se z aminokyselin. Jde o základní kyseliny, které tvoří náš život. Existuje řada aminokyselin, které si naše tělo vytvoří chemickou reakcí.

Tělo dospělého člověka potřebuje ke správné funkci osm aminokyselin, které si žádným způsobem vyrobit neumí. Je odkázáno na jejich dodávání. Nejdůležitější jsou esenciální aminokyseliny – to jsou právě ty kyseliny, které si naše tělo nezvládne vyrobit.

Umožňují, pohyb, obranu i látkovou výměnu

Co všechno bílkoviny v lidském těle zajišťují? Berou na sebe celou řadu úkolů. Především tvoří základní stavební prvky tkání, tedy kostí, svalů a samozřejmě také vnitřních orgánů. Tedy aby nám správným způsobem fungovaly svaly, kosti a tkáně se mohly obnovovat, musíme bílkoviny přijímat.

Také krev je složená z bílkovin, které na sebe vážou a krevním řečištěm přenášejí kyslík a další živiny, a také oxid uhličitý. Pohyb našeho těla nám vlastně umožňuje reakce bílkovin obsažených ve svalech.

Enzymy a hormony jsou také látky bílkovinné povahy. Protilátky, které si vytváříme, jsou rovněž bílkoviny.

Jezte maso, mléko a luštěniny

Z čeho tedy můžeme tyto základní prvky naší potravy získat? Obsažené jsou v různé míře jak v rostlinné, tak v živočišné potravě. Dobře umíme využít a získávat bílkoviny z živočišných zdrojů, tedy z masa, mléka a výrobků z něj a také z vajec.

Z rostlinných bílkovin zvládneme nejsnáze zpracovat luštěniny nebo také sóju. V obilninách a semenech je také velké množství bílkovin, ovšem z nich je naše tělo neumí tak dobře získávat. Naproti tomu v zelenině či ovoci jich najdeme jenom minimální množství.

Míchejte si pestrý koktejl bílkovin

Abyste získali co největší množství bílkovin a uměli je dobře využít, snažte se brát bílkoviny z různých zdrojů. Jezte maso, a to hlavně libové druhy a bílé maso, tedy drůbeží, králičí, ale také telecí, jehněčí, v rozumné míře vepřové a hovězí. Nezapomínejte samozřejmě na ryby.

Důležité jsou i mléčné výrobky a vejce. Nebojte se je použít do svého jídelníčku i třikrát týdně, pokud tedy nemáte zvýšený cholesterol. Ideální je konzumovat je v nějakém pokrmu, ne samotné (zapečená zelenina s vejci apod).

Výborné jsou pro získání bílkovin luštěniny, které je dobré jíst alespoň dvakrát do týdne. Celkově je dobré, aby bílkoviny tvořily až 15 % vašeho energetického příjmu.

Šest a půl jogurtu denně

Rozhodně na dostatečný příjem bílkovin nezapomínejte. Pokud budete jíst bílkovin příliš málo, tělo si začne brát z vlastních zdrojů, tedy ze svalů a orgánů. Důsledkem je potom chudnutí svalů, které jsou nejsnazším vnitřním zdrojem bílkovin. Tím si způsobujeme podvýživu, zhoršení imunity.

Platí, že více bílkovin potřebujeme v období růstu. Děti by měli sníst 0,9 gramů bílkovin na 1 kg své hmotnosti, dospělý 0,8 gramů na kilogram. Tedy dospělý muž o váze 80 kg potřebuje denně 64 gramů bílkovin (kelímek bílého jogurtu o 200 gramech má zhruba 10 gramů bílkovin, čili by jich musel sníst šest a půl, aby uspokojil svoji denní potřebu bílkovin).