Bojujte proti obezitě u dětí

Dnes si proto povíme několik tipů, které vám pomohou vychovat dítě se zdravým vztahem k jídlu a pohybu. Svět už nepotřebuje další generace dětí závislých na hranolkách, televizi, videohrách a sladkých odměnách. Udělejte pro své dítě jednu z nejlepších věcí v jeho životě – naučte ho střídmosti v jídle a pravidelnému pohybu. Poradíme vám jak.

Vina na straně rodičů

Většina rodičů si při těchto slovech jen vztekle zakrývá uši a kroutí hlavou. Před pravdou se však neschovají. Obezita je nezřídka kdy předávána z generace na generaci a jen málokdo to může skutečně svést na lidské geny. Ty totiž ovlivňují naši postavu pouze z 10 %, zbylých 20 % patří pohybu a celých 70 % tomu, co za den spořádáte.

Možná, že řetězec špatných stravovacích návyků nezačal u vás, ale třeba aby s vámi skončil. Je jedno zda se do toho pustíte sami nebo si necháte poradit od výživového specialisty. Každá snaha se počítá a může mít v životě vašeho dítěte velký vliv. Děti logicky přejímají stravovací návyky svých rodičů. Zároveň se od nich učí vztah k jídlu jako takovému. Pokud vás tedy vidí řešit každý problém v životě tabulkou čokolády, nedivte se, když vám doma vyroste malý Otesánek.

Začněte tedy sami u sebe, jděte jim příkladem. Jinak nebude mít vaše osvěta u dětí příliš velký potenciál pro úspěch. Shoďte nadbytečná kila, zdravě se stravujte a přidejte si do týdenního rozvrhu dvě až tři hodiny sportovní aktivity.

Odborná pomoc je na místě

Lidé si většinou nedovolí říci rodičům pravdu o nadměrné váze jejich dětí. Prvním upřímným nositelem špatných zpráv tak bývá zpravidla dětský lékař na pravidelné prohlídce. V případě, že se to stane i vám, nezoufejte. Vyslechněte si vše, co vám k tomuto problému řekne, a nebojte se na cokoliv zeptat. Děti mají rychlý metabolismus a neustále rostou. Obezita se u nich dá velmi rychle vyřešit, aniž by to na nich zanechalo nějaké vážnější následky.

Vaše osobní zkušenosti s hubnutím vám budou v tomto případě k ničemu. Dětská dieta je velmi ošemetná a tak se nezdráhejte pořádat o pomoc dietologa či výživového specialistu. Děti potřebují dostatek živin pro zdravý růst. Jejich jídelníček nemůžete odbít polévkou k obědu a salátem k večeři. Ke svačině jim nepostačí jen mrkev a neslazený čaj.

Zkušený odborník vám poradí vhodné složení stravy a jistě přidá i pár typů pro snadnější přechod na nový jídelníček. Pro dítě bude navíc lepší jedna návštěva dietologa, než léto strávené na odtučňovacím pobytu v lázních. Taková zkušenost zanechá v psychice dítěte velké tučné razítko – byl/a jsem tlustý/á.

Zásady dětského hubnutí

Na závěr pro vás máme několik typů nebo chcete-li zásad pro lepší zvládání celé situace:

  • Neříkejte dítěti, že má nadváhu. O dietě zbytečně nemluvte a neupozorňujte na ni. Pouze přejděte plynule na nový jídelníček a zdůrazňujte spíše prospěšnost pro zdraví dítěte a ne jeho váhu.
  • Začněte více vařit doma. Domácí strava je pro děti mnohem více vhodná a ve většině případů také méně kalorická (oproti restauracím a rychlému občerstvení).
  • Vymyslete společnou rodinnou pohybovou aktivitu (přespolní běh, tenis, plavání…). Najděte mu pohybový kroužek, který ho bude bavit a motivovat k pravidelnému pohybu.
  • Vyhoďte z domu veškeré sladkosti (pozor na dětské skrýše v jejich pokojích). Děti jsou však stále děti a tak jim sem tam něco dobrého dopřejte. Kupujte ale pouze kvalitní sladkosti, nejlépe z obchodů se zdravou výživou.
  • Nebuďte příliš přísní a neklaďte na vaše dítě vysoké nároky. Je to stále jen malý človíček a zaslouží si trochu pochopení. Dietu nezvládají ani někteří dospělí a bylo by hloupé očekávat dokonalou disciplínu u dětí.