Bylinné sirupy pro lepší obranyschopnost

Zejména v období, kdy se mezi lidmi přenášejí viry a nachlazení, jsou ideálním doplňkem stravy a chutnají i těm nejmenším.

Nejenže bylinky, jejichž léčivé schopnosti dosvědčuje celá lidská historie, posilují imunitu, ale pomáhají také v případech, kdy na vás onemocnění již dolehlo a provází ho kašel a další nepříjemnými příznaky.

Přečtěte si v tomto článku obecný popis, jak si takový sirup připravit jednoduše doma.

Co budete k výrobě potřebovat?

Kuchyňské vybavení:

  • nerezový hrnec (kastrol) se silným dnem
  • lžíce
  • špachtle
  • sítko na přecezení
  • sterilizovaná skleněná nádoba pro pozdější skladování

Ingredience:

  • čerstvé bylinky, případně koncentrovaný nálev / odvar
  • tinktura anebo čerstvá šťáva z ovoce, případně z rostlin, které mají vysoký obsah vody
  • med (přímo od včelaře, syrový a nefiltrovaný)
  • cukr (je lepší místo klasického rafinovaného např. třtinový)

Jaké je složení?

Všeobecně je nejlepší pro přípravu jednoduchého hustého sirupu držet se poměru vody a cukru 1:1 (tzn. 1 šálek cukru rozpustit v 1 šálku vody).

Mějte na paměti, že čímž hrubší kostky (granule) cukru, tím méně jej ve skutečnosti budete mít, pokud nepoužijete váhu. Granulovaný a jemný cukr se rozpouštějí nejrychleji, takže ušetří čas.

Pro středně silný sirup je poměr 2:1, pro slabší 3:1, vaříme-li jej z tinktur, je poměr výsledné tekutiny a cukru asi 4:6, při přípravě z čerstvé šťávy tuto smícháme s cukrem také v poměru 4:6.

Jaký je samotný postup?

  1. Rozehřejte vodu v hrnci. Čím větší teplo, tím rychleji se cukr rozpouští, takže jej přidejte, až když je voda horká a míchejte či šlehejte, dokud se úplně nerozpustí.
  2. V tomto okamžiku přidejte bylinky.
  3. Poté hrnec nechte na 2 hodiny odstát a vychladnout, můžete ho i přikrýt.
  4. Nakonec ho sceďte sítkem.

Tip! V případě, že děláte několik ochucených sirupů naráz, rozdělte sirup před přidáním bylin do několika různých nádob.

Jak jej skladovat a užívat?

Bylinné sirupy mohou zůstat v pokojové teplotě, ale lepší je dát je do lednice, protože bakterie a plísně milují sladké. Dobré je přidat trošku esenciálního oleje.

Tip! Je-li sirup v temnu a chladu, nemusí se konzervovat.

Doporučeným dávkováním jsou obecně 3 polévkové lžíce denně pro dospělého, u dětí se dávkuje po lžičkách.

Jaké jsou ostatní způsoby přípravy?

Bylinné sirupy se rovněž vyrábí za studena. Tento postup je k léčivým látkám nejšetrnější, zato složitější. jelikož lze použít jen měkké listy či květy s vysokým obsahem vody (např. divizna, jitrocel, plicník, sléz).

Jaké bylinky jsou vhodné?

Výběr záleží zcela na vás. Konkrétně pro lepší obranyschopnost a jako prevence nachlazení jsou ideální echinacea, kozinec blanitý nebo rakytník řešetlákový. Další oblíbené rostliny jsou třeba máta, bazalka, rozmarýn, tymián, citronová tráva (správně voňatka citronová), mateřídouška, levandule, estragon (pelyněk kozalec), aloisie citronová, brutnák a mnoho dalších.