Celulitida: Proti pomerančové kůži pomohou domácí zábaly

Za všechno mohou hormony

Projevem celulitidy se stává známá dolíčkovitá kůže objevující se především v místech, kde se ženám ukládá tuk. Jde hlavně oblast hýždí a stehen. Někdy se celulitida nazývá také pomerančová kůže, protože její projevy svým charakterem a strukturou hodně připomínají pomerančovou kůru.

K projevům celulitidy dojde hlavně při výkyvech vylučování pohlavních hormonů. Právě pohlavní hormony ovlivňují podkožní vazivo, v němž se tvoří kapsičky, do nichž se shromažďují tukové buňky. Do tukových buněk se dostávají toxické látky, jež by měly jinak odvést lymfatické cévy. V důsledku tohoto ukládání dochází právě k tvorbě dolíčků v pokožce. Celulitida se vyskytuje v důsledku nezdravého životního stylu jako civilizační onemocnění a problémem začíná být třeba při větší nadváze.

Na vině je antikoncepce i dědičnost

Většinou je celulitida záležitostí především žen, ale může se vyskytnout i u mužů. Rizikem pro její vznik se stávají především výkyvy hormonů v krvi. Proto je ideálním obdobím jejího vzniku například puberta, těhotenství, menopauza, ale také hormonální antikoncepce. Jednou z příčin nárůstu celulitidy v posledních letech proto může být právě velké rozšíření užívání hormonálních antikoncepčních tablet.

Podstatné je také ochabnutí vazivové tkáně například při nadváze, malém pohybu, také špatná funkce jater, která zhoršuje metabolismus tuků, může vznik celulitidy podporovat. Určitý vliv na celulitidu má i dědičnost. Jinými slovy, trpěla-li celulitidou vaše matka, je velmi pravděpodobné, že se s ní budete potýkat i vy.

Dodržujte zdravý životní styl

Jak se zbavit celulitidy? Především proti ní bojujte zdravím životním stylem. Pokud nebudete trpět nadváhou a nebude se vám v problematických partiích usazovat tuk, je mnohem méně pravděpodobné, že se u vás celulitida objeví. Pokud k tomu dojde, snažte se zhubnout.

Masáž proti celulitidě má také povzbuzující účinky a vrací vaší kůži pružnost a pevnost. Pomocí různých zábalů si můžete významně zlepšit vazivovou tkáň. Domácí zábaly rozhodně nepodceňujte, mohou hodně zlepšit stav vaši pokožky v partiích hýždí a stehen. Nekupujte žádné drahé krémy a tělová mléka proti celulitidě. Minimálně stejně dobře, nebo ještě účinněji si můžete posloužit i z domácích zdrojů. Výborný je skořicový zábal.

Pomáhá skořice i káva

Můžete si ho vyrobit doma. Skořice je vůbec pro náš organismus hotový zázrak.

Jak na domácí skořicový zábal? Nachystejte si hodně tučného bílého jogurtu. Přidejte do něj několik kapek olivového oleje a 5 lžic skořice. Důkladně hmotu promíchejte. Ovšem pozor, nejdříve si na kousku kůže vyzkoušejte, zda na skořici nejste alergičtí. Pak si nachystejte větší pláty mikrotenové fólie. Jogurtovou hmotu se skořicí si naneste na místa postižená celulitidou a důkladně je obalte fólií tak, abyste si nic neznečistily. Zabalte se do teplé deky a asi 30–40 minut zůstaňte v ní. Aby vám to lépe uteklo, sáhněte po dobré knize. Jakmile určená doba uplyne, stáhněte fólii a omyjte se. Pomožte si masážní žínkou. Ideální je, když si můžete užít skutečně pohodový den bez stresů, potom má i zahřívací efekt zábalu mnohem větší účinky.

Podobně si můžete připravit zahřívací zábal z kávy, kdy místo skořice použijte lógr čerstvě uvařené kávy a postupujte stejně jako u skořicového zábalu.