Celulitida: Příčiny vzniku, jídelníček pro zmírnění příznaků

Celulitida a hormonální změny

Počáteční projevy celulitidy lze zpozorovat zejména v období dospívání a těhotenství, kdy ženské tělo podléhá výrazným hormonálním změnám.

Na vzniku celulitidy mají svůj podíl hormony estrogeny, které zvyšují propustnost stěn krevních cév, rozvolňují vazivovou tkáň a přispívají k zavodnění i ukládání tuku v těle.

V důsledku útlaku lymfatických a krevních cév dochází ke zpomalení prokrvení, přísunu živin a odvodu odpadních látek z těla ven.

Vliv genetiky na celulitidu

Do jaké míry mohou za vznik celulitidy přejaté geny? Pravdou je, že genetika hraje v otázce celulitidy významnou roli, ne však jedinou.

Značný podíl na jejím vzniku má i užívání hormonální antikoncepce, nadváha, obezita, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl.

Účinná léčba celulitidy

Chcete zmírnit příznaky celulitidy? Změňte životní styl k lepšímu.

Kromě úpravy jídelníčku, méně časté konzumace alkoholu, dostatečného odpočinku a zařazení pohybu do každodenního života věnujte čas péči o sebe samu.

V boji s celulitidou se osvědčily také automasáže, peelingy nebo zábaly. Pozitivní výsledky přineslo kompresní prádlo, nebo střídání proudu teplé a studené vody.

Jídelníček pro zmírnění celulitidy

Celulitida nepostihuje pouze ženy s nadměrnou hmotností. Život znepříjemňuje i štíhlým ženám a sportovkyním.

Vhodné je proto dbát spíše na kvalitu potravin a pravidelnou konzumaci nutričně vyvážených jídel než se pouštět do jednostranných diet.

Potraviny v jídelníčku při výskytu celulitidy

  • Kvalitní zdroje bílkovin (libové maso, ryby volně žijící ve vodách, mléčné výrobky a vejce od místních farmářů, luštěniny a výrobky z nich)
  • Čistá voda doplněná o zelený čaj
  • Doplňky stravy s obsahem vitaminu C, B-komplexu a rutinu

Zakázané potraviny při výskytu celulitidy

  • Sůl a výrobky s jejím vysokým obsahem (instantní pokrmy, tučné sýry a uzeniny, chipsy a další slané pochutiny, slané minerální vody apod.)

Doprovází celulitidu bolesti dolních končetin či zvýšená únava? Neváhejte podstoupit podrobnější lékařské vyšetření.

Za výskytem celulitidy mohou stát potíže spojené se žilním systémem nebo štítnou žlázou.