Červená čočka a její využití v kuchyni

Z nutričního hlediska obsahuje červená čočka velké množství selenu, zinku, fosforu, vitaminu B6, a pro vegetariány a vegany velmi důležité železo a bílkoviny, kterých mají často ve své stravě nedostatek.

Výhody červené čočky

  1. Červená čočka pochází původně z Asie, ale od té doby se již stačila řádně začlenit do asijských i evropských pokrmů. Její výhodou je lehčí stravitelnost, na rozdíl od jiných luštěnin.
  2. I snadnější příprava patří mezi její pozitiva. Červená čočka se nemusí předem namáčet, a tím velmi urychlí svou přípravu. Čočku máte hotovou zhruba do 10-15 minut. Je lepší ji dobře hlídat, protože má tendenci se rozpadat. Když už se tak stane, můžete čočku využít pro zahuštění polévek nebo omáček.
  3. Čočku lze přimíchat do rýže, pohanky či bulguru a zvýšíte tím nutriční hodnotu celé přílohy nebo pokrmu.
  4. Hodí se jako samotná příloha, do salátů, pomazánek, zeleninových omáček, k masu, atd.
  5. Obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny, která pomáhá činnosti i pročištění střev.
  6. V neposlední řadě také podporuje krvetvorbu.

Recepty s červenou čočkou

Polévka s červenou čočkou

Polévku z klasické kuchyňské čočky zelené barvy zná zřejmě každý. Máte ji možná ještě v paměti z novoročního oběda. Tentokrát si vyzkoušíme recept z červené čočky. Uvidíte, jak je rychle zvládnutelný a vydatný.

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • 1 ks cibule
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 2 pl oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1-2 čl kari
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cibuli lehce orestujte.
  2. Do hrnce vysypte čočku, kari, nasekaná rajčata a vývar.
  3. Přiveďte čočku k varu.
  4. V tento moment polévku přiklopte a do 10 minut je čočka hotová.
  5. Na závěr ji dle libosti dochuťte solí a pepřem.

Pikantní čočkové placičky

Ingredience:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1/4 hrnku rýžové mouky
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks limetky
  • hrst čerstvého koriandru
  • hrst bazalky
  • sůl
  • 1 čl sušeného zázvoru

Postup:

  1. Uvařenou čočku nechte vychladnout, posléze společně promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami, zázvorem, limetkovou kůrou a šťávou.
  2. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli.
  3. Podle potřeby osolte a vše spojte rýžovou moukou.
  4. Ze směsi vytvořte menší placičky a dejte je péct do trouby.
  5. Pečení je zdravější variantou, smažením by se placičky zbytečně „nacucali“ oleje.
  6. Pro okrasu můžete placičky posypat sezamovými semínky.

Salát s červenou čočkou

Ingredience:

  • červená čočka
  • salátové listy – mix
  • 1 ks citrónu
  • 3-4 pl olivového oleje
  • 1 pl medu
  • 1 čl dijonské hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Červenou čočku uvařte dle návodu.
  2. Ke konci vaření k ní přidejte něco málo citronové šťávy pro zachování barvy.
  3. Hotovou čočku smíchejte se salátovým mixem a vrhněte se na přípravu zálivky, kterou zhotovíte smícháním hořčice, medu, olivového oleje, citronové kůry, soli a pepře.
  4. Lehce vše spojte v míse a salát je na světě.