Z nutričního hlediska obsahuje červená čočka velké množství selenu, zinku, fosforu, vitaminu B6, a pro vegetariány a vegany velmi důležité železo a bílkoviny, kterých mají často ve své stravě nedostatek.
Výhody červené čočky
- Červená čočka pochází původně z Asie, ale od té doby se již stačila řádně začlenit do asijských i evropských pokrmů. Její výhodou je lehčí stravitelnost, na rozdíl od jiných luštěnin.
- I snadnější příprava patří mezi její pozitiva. Červená čočka se nemusí předem namáčet, a tím velmi urychlí svou přípravu. Čočku máte hotovou zhruba do 10-15 minut. Je lepší ji dobře hlídat, protože má tendenci se rozpadat. Když už se tak stane, můžete čočku využít pro zahuštění polévek nebo omáček.
- Čočku lze přimíchat do rýže, pohanky či bulguru a zvýšíte tím nutriční hodnotu celé přílohy nebo pokrmu.
- Hodí se jako samotná příloha, do salátů, pomazánek, zeleninových omáček, k masu, atd.
- Obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny, která pomáhá činnosti i pročištění střev.
- V neposlední řadě také podporuje krvetvorbu.
Recepty s červenou čočkou
Polévka s červenou čočkou
Polévku z klasické kuchyňské čočky zelené barvy zná zřejmě každý. Máte ji možná ještě v paměti z novoročního oběda. Tentokrát si vyzkoušíme recept z červené čočky. Uvidíte, jak je rychle zvládnutelný a vydatný.
Ingredience:
- 200 g červené čočky
- 1 ks cibule
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 2 pl oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1-2 čl kari
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli lehce orestujte.
- Do hrnce vysypte čočku, kari, nasekaná rajčata a vývar.
- Přiveďte čočku k varu.
- V tento moment polévku přiklopte a do 10 minut je čočka hotová.
- Na závěr ji dle libosti dochuťte solí a pepřem.
Pikantní čočkové placičky
Ingredience:
- 1 hrnek červené čočky
- 1/4 hrnku rýžové mouky
- 1 ks červené cibule
- 1 ks chilli papričky
- 1 ks limetky
- hrst čerstvého koriandru
- hrst bazalky
- sůl
- 1 čl sušeného zázvoru
Postup:
- Uvařenou čočku nechte vychladnout, posléze společně promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami, zázvorem, limetkovou kůrou a šťávou.
- Přidejte na jemno nakrájenou cibuli.
- Podle potřeby osolte a vše spojte rýžovou moukou.
- Ze směsi vytvořte menší placičky a dejte je péct do trouby.
- Pečení je zdravější variantou, smažením by se placičky zbytečně „nacucali“ oleje.
- Pro okrasu můžete placičky posypat sezamovými semínky.
Salát s červenou čočkou
Ingredience:
- červená čočka
- salátové listy – mix
- 1 ks citrónu
- 3-4 pl olivového oleje
- 1 pl medu
- 1 čl dijonské hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Červenou čočku uvařte dle návodu.
- Ke konci vaření k ní přidejte něco málo citronové šťávy pro zachování barvy.
- Hotovou čočku smíchejte se salátovým mixem a vrhněte se na přípravu zálivky, kterou zhotovíte smícháním hořčice, medu, olivového oleje, citronové kůry, soli a pepře.
- Lehce vše spojte v míse a salát je na světě.