Cholesterol v naší krvi: Časovaná bomba, která může vybuchnout

Žádné příznaky, které by vás bolely

Může se vám stát, že vás lékař v rámci pravidelných preventivních prohlídek, které byste mimochodem měli absolvovat jednou za dva roky, pošle na krevní testy. Když pak dostane výsledky, upozorní vás, že máte zvýšenou hladinu cholesterolu a měli byste s tím něco dělat. Co teď?

Není důvod se nějak plašit, protože není všem dnům konec. Rozhodně byste ale měli věnovat své stravě mnohem větší pozornost, než kdykoli dříve. Zvýšená hladina cholesterolu totiž v sobě obsahuje jedno velké riziko. Nemá žádné vnější příznaky mimo vyšších hodnot v krevním obrazu.

Léta se vlastně nijak neprojevuje a chová se v našem organismu tak trochu jako časovaná puma, která jednoho dne bouchne. Cévy se postupně zanášejí a jednoho dne může dojít k infarktu srdečního svalu nebo mozkové mrtvici. V takovou chvíli už je ale pozdě, a proto je včasná snaha o prevenci a změnu životního stylu tak důležitá.

Sledujte složení své stravy

Zaměřte se proto na složení své stravy. Platí, že pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, neměl by jeho příjem být vyšší než cca 300 mg nebo dokonce pouhých 200 mg denně. Není ale důležité hlídat jenom příjem samotného cholesterolu v potravinách, ale tuků celkově.

Kde všude vlastně cholesterol najdete? Obsahují ho různé živočišné tuky. Sem zahrnujeme sádlo, máslo, mléčné výrobky, hovězí a vepřové maso a uzeniny. Proto s těmito potravinami zacházejte ve svém jídelníčku velmi opatrně. Neznamená to, že byste se jich měli úplně vyvarovat, ale omezujte je a nepřejídejte se jimi.

Snažte se používat při vaření tuku co nejméně. Živočišné tuky vyměňte za tuky rostlinné, tedy oleje včetně semínek či ořechů. Mnohem prospěšnější jsou pro vaše zdraví tuky s vysokým obsahem omega 6 a omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Upravte jídelníček

Snažte se upravit jídelníček, omezit potraviny s vysokým obsahem tuků a také používat co nejmenší množství tuku při přípravě jídel. Například je naprostý nesmysl přidávat při pečení k pečenému masu ještě další tuk, a přesto to spousta lidí dělá.

Upřednostňujte vaření, vaření na páře před dušením. Omezte smažení, které je z pohledu obsahu tuků vůbec nejhorší úpravou potravin. Vyvarujte se tučných mas. Postrachem z hlediska obsahu cholesterolu bývají vejce. Pokud si je občas dopřejete, snažte se je konzumovat s něčím, ne samotná. Ideální je doplnit trochu míchaných vajec stejným počtem rajčat. Mléčné výrobky volte s nižším obsahem tuku. Zařazujte do stravy dostatek ovoce a zeleniny. Rostlinné steroly dokonce pomáhají hladinu cholesterolu snižovat.

Pravidelná kontrola je důležitá i u dětí

Jak na hladinu cholesterolu dlouhodobě? Podle názoru lékařů je dobré ji pravidelně kontrolovat i v případě, že jsou hodnoty v pořádku. Jednou za dva roky, v souladu s právním pravidelných prohlídek by tedy mělo dojít k její kontrole.

Kontrola se týká i dětí. Ty měly projít tímto vyšetřením před nástupem do školy zhruba v pěti letech a potom následně ještě krátce pubertou přibližně ve třinácti letech. Pokud budou u nich zjištěny vyšší hodnoty, pak samozřejmě i častěji v rámci pravidelných kontrol u lékaře.

Díky tomu se mohou případné poruchy podchytit brzy a zavést opatření, která cholesterol snižují. Důležité je to například v těch případech, kde se zvýšené hladiny cholesterolu vyskytují u jejich rodičů.