Čím nahradit ztužený tuk a rafinovaný cukr v jídelníčku?

Možná jste už slyšeli, že ztužený tuk a rafinovaný cukr do zdravého jídelníčku nepatří.

Tyto dvě složky jsou dnes považovány za jakési strašáky moderní doby a z každé strany na ně můžete být upozorňováni.

Ztužený tuk je skrytá hrozba

Se ztuženým tukem se dnes můžete setkat v průmyslově zpracovaných potravinách.

Vyskytují se zejména v nejrůznějších sladkostech, sladkém pečivu, cukrovinkách a jiných návykových dobrotách. Dříve se v hojné míře objevovali v margarínech, dnes už pouze ojediněle.

Pozor byste si měli dát především na tuk částečně ztužený, jelikož právě při tomto technologickém procesu dochází ke vzniku takzvané TRANS nenasycené mastné kyseliny. Ta má negativní dopady nejenom na kardiovaskulární systém.

Příjem TRANS mastných kyselin by měl být velmi nízký, a to do 1 % z celkového denního příjmu.

Pokuste se tedy těmto průmyslově zpracovaným potravinám co nejvíce vyhýbat a raději se zaměřte na zdroje vhodných tuků. Těmi jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka či ryby a další čerstvé potraviny.

Jednoduše řečeno, TRANS tuky nemusíte ničím nahrazovat, ale snažte se je v jídelníčku co nejvíce eliminovat. Preferujte ve stravě pouze tuky zdravé, minimálně zpracované.

Omezte rafinovaný cukr na minimum

Ani rafinovaný cukr v jídelníčku nepotřebujete. Ve většině případů je opět běžnou složkou průmyslově zpracovaných potravin jako výše zmiňovaný ztužený tuk.

Rafinovaný cukr najdete i v limonádách a jako přidanou složku mnoha instantních směsí nebo jinak zdravých mléčných výrobků. Vždy tedy čtěte složení každého produktu, než ho zařadíte do své ledničky.

Rafinovanému cukru se ideálně vyhněte i v čaji, kávě a ostatních nápojích, které se vždy dá naučit pít bez cukru. Doslazováním si přidáváte pouze zbytečné kalorie, a to bez přidané nutriční hodnoty.

Stejně jako ztužený tuk, není potřeba rafinovaný cukr v jídelníčku nahrazovat, protože v něm zkrátka není potřeba. Neměli byste si však plést pojem cukr a sacharidy, které naopak do zdravého a vyváženého jídelníčku patří.

Měli byste se zaměřit na kvalitní komplexní sacharidy, které najdete v celozrnných obilovinách a výrobcích z nich, ale i v bramborách, nebo luštěninách.

Komplexní sacharidy jsou mimo jiné zdrojem vlákniny a také mají v celozrnné variantě více vitaminů a minerálních látek.

Ovoce? Taky cukr!

Na závěr byste měli vědět něco o ovoci, o kterém má mnoho lidí mylné informace. Myslí si, že ho mohou jíst neomezeně a že cukr z ovoce je mnohem zdravější než jakýkoli jiný cukr. Není tomu tak!

Ovoce je sice mnohem zdravější a má kromě obsahu cukru i řadu dalších benefitů (vlákninu, vitaminy), ale nemůžete ho sníst kolik chcete.

Cukr v ovoci je stále cukr a s jeho nadměrným příjmem do těla dostáváte i nadbytečně velké množství energie, které tělo musí nějak spotřebovat. Nehledě na to, že v ovoci se vyskytuje ovocný cukr – fruktóza, který má rozdílný metabolismus než glukóza a obecně zvyšuje syntézu tuků a jejich následné ukládání v játrech, cévách a kolem orgánů.

Fruktóza navíc navozuje menší pocit sytosti než glukóza, a tak můžete po její konzumaci pociťovat permanentní hlad.

Suma sumárum, ani se ztuženými tuky, ani s rafinovaným cukrem není radno si zahrávat. Raději dejte přednost kvalitním čerstvým potravinám, které tyto složky neobsahují.

Pokud se již delší dobu odhodláváte ke změně jídelníčku, právě teď může být ta správná doba. Zkuste začít právě omezením částečně ztužených tuků a rafinované cukru a vaše tělo vám dříve či později poděkuje.