Cizrna, jak ji možná neznáte

Luštěninám se řada lidí vyhýbá ze všemožných důvodů. Pro některé jsou těžce stravitelné, jiní jsou jimi znechuceni z dob školního stravování.

Cizrně se však vyplatí dát druhou šanci. Zatímco v podobě hummusu vás zřejmě nepřekvapí, cizrnová omeleta představuje zajímavou novinku.

Proč zařadit cizrnu do jídelníčku?

  • Jde o bezlepkovou potravinu.
  • sytící schopnost.
  • Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E, dále draslík, mangan, fosfor, měď, selen, zinek, železo, vápník, hořčík, omega-6 mastné kyseliny a vlákninu.
  • Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
  • Příznivě působí na buňky, cévní i imunitní systém, kosti, metabolismus, nervovou a trávicí soustavu.

Cizrnová omeleta

K přípravě omelety vám postačí jen pár ingrediencí.

Ingredience:

  • 140 g cizrnové mouky
  • 250 ml vody
  • 125 ml rostlinného mléka
  • Kapka jablečného octa
  • Lžíce lahůdkové droždí
  • Špetka mleté kurkumy
  • 1/3 lžičky černé soli Kala Namak

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny suché ingredience.
  2. Mokré ingredience k nim pomalu přilévejte a metličkou zašlehejte.
  3. Těsto nechte chvilku odležet.
  4. Na pánvi s nepřilnavým povrchem pečte omeletu z obou stran dozlatova.

TIP: Omeletu můžete naplnit špenátem zjemněným smetanovým sýrem, restovanými žampiony s pórkem a kmínem, pikantní zeleninovou nebo jinou vámi oblíbenou slanou směsí.