Luštěninám se řada lidí vyhýbá ze všemožných důvodů. Pro některé jsou těžce stravitelné, jiní jsou jimi znechuceni z dob školního stravování.
Cizrně se však vyplatí dát druhou šanci. Zatímco v podobě hummusu vás zřejmě nepřekvapí, cizrnová omeleta představuje zajímavou novinku.
Proč zařadit cizrnu do jídelníčku?
- Jde o bezlepkovou potravinu.
- Má sytící schopnost.
- Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E, dále draslík, mangan, fosfor, měď, selen, zinek, železo, vápník, hořčík, omega-6 mastné kyseliny a vlákninu.
- Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
- Příznivě působí na buňky, cévní i imunitní systém, kosti, metabolismus, nervovou a trávicí soustavu.
Cizrnová omeleta
K přípravě omelety vám postačí jen pár ingrediencí.
Ingredience:
- 140 g cizrnové mouky
- 250 ml vody
- 125 ml rostlinného mléka
- Kapka jablečného octa
- Lžíce lahůdkové droždí
- Špetka mleté kurkumy
- 1/3 lžičky černé soli Kala Namak
Postup:
- V míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Mokré ingredience k nim pomalu přilévejte a metličkou zašlehejte.
- Těsto nechte chvilku odležet.
- Na pánvi s nepřilnavým povrchem pečte omeletu z obou stran dozlatova.
TIP: Omeletu můžete naplnit špenátem zjemněným smetanovým sýrem, restovanými žampiony s pórkem a kmínem, pikantní zeleninovou nebo jinou vámi oblíbenou slanou směsí.