Co je dobré vědět o vločkách

Co jste možná nevěděli…

Věděli jste, že jsou vločky tepelně upraveným výrobkem? Jsou jimi napařená a rozlisovaná zrna obilovin, pseudoobilovin, popř. rýže.

Vločky a jejich druhy

Vločky jsou jednou z nejuniverzálnějších potravin vůbec. Na trhu dnes seženete desítky druhů vloček (ovesné, žitné, amarantové, špaldové, rýžové, teffové, quinoové, pohankové aj.).

Zařadit je do jídelníčku tedy mohou všichni, včetně alergiků na lepek.

Všechny druhy vloček mají v kuchyni všestranné využití. Nevyžadují náročnou tepelnou úpravu a vaše pokrmy obohatí o řadu zdraví prospěšných látek.

Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi nejvíce vyhledávaný druh vloček. K dostání jsou v běžných obchodních řetězcích, a to i v jemně mleté podobě.

Zdraví prospěšné jsou z hlediska nutričních hodnot. Obsahují kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, zdravé tuky, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Bezlepkové vločky

Jak již bylo řečeno, vločky jsou k dostání i v bezlepkové variantě. Z nich doporučujeme například pohankové vločky s obsahem kvalitních bílkovin a rutinu, látky posilující pružnost a pevnost cév.

Mimořádně nutričně výživné jsou také quinoové, teffové či amarantové vločky, které se čas od času vyplatí zařadit do jídelníčku, a to i navzdory jejich vyšší pořizovací ceně.

Odměnou vám bude značné množství kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek v nich obsažených.

Skladování vloček

Vločky patří mezi choulostivé potraviny. Dbejte proto na jejich správné skladování. Uchovávejte je v dobře uzavíratelné nádobě, v temném a chladném prostředí.

TIP: Uskladněné vločky zkonzumujte nejdéle do půl roku od jejich zakoupení. V případě jáhlových vloček dobu spotřeby zkraťte o polovinu.

Vločky a jejich možnosti využití

Některé druhy vloček tepelnou úpravu nevyžadují (jemně mleté ovesné, amarantové, teffové, jáhlové), jiné je lepší krátce povařit pro jejich lepší stravitelnost (hrubé ovesné, špaldové, rýžové, žitné).

Tepelná úprava vloček

Máte rádi sladké kaše? Pak využijte vločky k jejich rychlé přípravě. S mlékem nebo bez, s čerstvým nebo sušeným ovocem, oříšky, semínky, kokosem či kvalitní hořkou čokoládou jim jakákoli jiná snídaně jen stěží konkuruje.

Neumíte si představit polévku bez domácí zavářky? Její zdravou alternativou mohou být právě vločky. Stačí je přisypat do polévky v závěru varu, nebo je pro její krémovou konzistenci v polévce chvilku povařit a poté rozmixovat.

Co takhle posypat koláč zdravou, méně kalorickou drobenkou? Za tímto účelem smíchejte vločky s nadrobno nasekanými oříšky, semínky, olejem s obsahem nenasycených mastných kyselin, případně kapkou přírodního sirupu bez přidaného cukru.

Nakonec i v karbanátcích splní vločky svoji úlohu. Burgery (z masa i vegetariánské) dokonale zahustí a nutričně obohatí.

Tak co myslíte, dáte vločkám šanci? 😊