Co je to vlastně ten jo-jo efekt?

Nadváha a obezita se v naší populaci doslova šíří jako epidemie. Je to hrozivé, protože přestože žijeme ve stále vyspělejší společnosti, bohužel se stravujeme horšími a horšími potravinami. I přesto jsme dennodenně doslova bombardováni ideálními těly a postavami, které hlavně celebrity prezentují v médiích. Když už se nám podaří zhubnout, objeví se jojo efekt. Proč ale?

Je to dáno geneticky a historicky

Diety na hubnutí, přípravky na redukci hmotnosti a spalování tuků, je to přece tak snadné. Bohužel opak je pravdou. Každý z nás má konkrétní tělesné dispozice, má vlohy a předpoklady pro ukládání tuků v určitých partiích a tak jsme prostě každý svým způsobem unikát. Platí to jak v nabírání, tak ve spalování tuků. K tomu je nutno připočítat i historický vliv a vývoj, který se na jojo efektu podílí značnou mírou.

Vypadá to tak snadně, vyberete si ke zhubnutí nějakou účinnou dietu, držíte hladovku nebo se pokoušíte o nějaký jiný způsob. Kila jdou snadno dolů, celulitida na stehnech opadá a váha ukazuje stále méně. Jenže pak se rovnováha, kdy lze tuto dietu vydržet, zvrtne a vrátíte se zpět do klasického režimu. Ihned nastupuje jo-jo efekt, bez varování.

Rychle a ve větší míře

Naše tělo nepřemýšlí nad tím, jestli vypadá dobře nebo ne. Reaguje jenom na to, jak se k němu chováme, tedy jak hospodaříme s energií. Pokud se pustíme do hladovky a diety, tělo dostane impuls. Začne se strachovat o přežití, zpomalí se metabolismus. Sice hubneme, ale začne to svaly a pak jdou až na řadu tuky.

Jakmile se vrátíme do starého režimu, tělo dostane další impuls. Je zpět dostatek a někdy nadbytek energie, a jelikož tělo chce přežít, okamžitě si začne střádat energii na jindy, co kdyby opět hladovělo? Tedy vytváří si tuky. A někdy ještě ve větší míře, než když jste se pustili do hubnutí.

Doplatí na to všichni

Jojo efekt není jen váš problém, funguje to u každého. Dokonce i celebrity, které musí často kvůli roli ve filmu rychle zhubnout, po pár týdnech nebo měsících kila naberou zpět. Je to nejen neestetické, protože se může objevit celulitida, strie či se začne usazovat tuk někde jinde, ale i zdraví nebezpečné.

Redukční dieta a rychlé hubnutí, díky kterému pak přijde jo-jo efekt může ohrožovat i naše zdraví. Může se objevit vysoký tlak, stres a psychické problémy, tělo se může přehřívat a objevit se problémy s hladinou cukru v krvi.

Jezte rovnoměrně

Nejlepší rada je vyhnout se krutým dietám a hladovkám. Jezte rovnoměrně, vybírejte si kvalitní potraviny a nehlídejte se tolik. Zapojte do vašeho režimu pohyb a dostatek spánku a budete se cítit skvěle, ale i dobře vypadat.