Co jíst před a po cvičení

Pokud se konečně chystáte začít sportovat nebo se již pravidelné pohybové aktivitě věnujete, určitě znáte ten pocit, kdy prostě nevíte, jaké jídlo si před cvičením nebo po něm dát. A opravdu to není tak jednoduché. Pokud si totiž například před sportem zvolíme nevhodný a pro nás těžko stravitelný pokrm, vystavujeme se riziku nevolnosti, špatnému prokrvení svalů a tím i možnosti určitého zranění při cvičení. Dbejte tedy doporučených rad a dodržujte správnou konzumaci vhodného jídla.

Aerobní cvičení nebo posilování

V případě, že se o stravu a sport zajímáme opravdu na vysoké úrovni, je třeba rozlišovat, jestli jdeme jenom tak aerobně cvičit (běhat, plavat, jezdit na kole) nebo vyloženě zaposilovat vybrané svalové partie.

V případě, že se chystáme na aerobní cvičení, je třeba se jasně zásobit energií pro svaly, ale zároveň nekonzumovat jídlo, které by nám poté v průběhu cvičení způsobovalo nevolnost. V praxi se tak jedná například o vhodnou konzumaci těstovin nebo rýže. Proč? Sacharidy obsažené v potravinách se dělí na jednoduché a složité cukry. Právě tyto potraviny obsahují cukry složité, které nám v krvi sníží glykemický index a jsme schopni pak lépe a bez problémů cvičit.

V případě silového tréninku jsme na tom obdobně, ovšem zde je třeba svalům dodat mnohem více energie, tedy konzumace rýže nebo těstovin by nemusela být tolik dostačující. Pro tyto účely existují speciální suplementy. Jako příklad si můžeme uvést nejrůznější proteiny a gainery, což jsou převážně sacharidy a minerální látky. Nejčastěji se tak konzumuje jejich správná kombinace tak, aby svaly měly dostatek energie a cvičení proběhlo efektivně. Samozřejmě jednotlivé poměry a množství je ovlivněno jak produkty, tak posilovacím režimem.

Zdravé stravování před a po tréninku má vliv nejen na dostatek energie, kterou tělo potřebuje, ale i na celkovou regeneraci a správný průběh cvičení. Zpravidla pak platí, že minimálně hodinu a půl před tréninkem, ať už aerobním nebo posilovacím, bychom neměli konzumovat jídlo žádné.

Pokud zvolíme nevhodné jídlo, tělo nám o tom dá při cvičení jistě vědět. Bude se nám dělat špatně od žaludku. A to hlavně, pokud zkonzumujeme velké množství bílkovin nebo tuků těsně před aktivitou. Proč to tak ale je? Trávení jídla potřebuje prokrvení trávicí soustavy. Tělo se musí soustředit na tyto vcelku pracné metabolické procesy a tak se posléze nemůže plně věnovat zvýšené fyzické aktivitě. Právě při cvičení nebo tréninku je pak jasné, že se tělo snaží všemi signály upozornit na nutnost trávení a zastavení jakékoliv aktivity. Jídlo by se mohlo v žaludku zkazit a šířit se tak škodlivé bakterie.

A co po cvičení?

Rozhodně je důležité dodat tělu po fyzické aktivitě dostatek energie. To je nutné nejen pro regeneraci svalů, ale i dorovnání energie spálené při sportu. Neplatí proto léty zakořeněný mýtus o tom, že po cvičení by se nemělo nic konzumovat, aby se náhodou spálené kalorie nenabrali zpět. Jen je potřeba volit správné potraviny.

Pro aktivní sportovce lze doporučit již zmiňované gainery. Ten, kdo nechce utrácet peníze za suplementy, může zvolit banán, sušené ovoce nebo jiné čerstvé ovoce bohaté na sacharidy. Pro budování svalové hmoty pak můžeme zařadit menší množství bílkovin ve formě jogurtu nebo cottagge sýru. Nemusíme zkonzumovat velké množství, stačí jen doplnit chybějící energii, dát si chvilku oddych a poté se najíst kvalitní stravou.