Co jsou funkční potraviny?

Ano, je tomu opravdu tak. Funkční potraviny vám totiž kromě klasické výživové hodnoty a energie mají dodat „něco navíc“.

Funkční potravinou tedy může být potravina, které je obohacena některou přirozeně se vyskytující složkou (nejčastěji vitaminy, minerály, probiotika atp.) tak, aby měla příznivý účinek na vaše zdraví.

V praxi si můžete představit například džus s přidaným obsahem vitaminů, jogurt s přidanou probiotickou kulturou, nebo müsli se zvýšeným obsahem vlákniny.

Přirozeně funkční potraviny

Na druhou stranu můžete za funkční potraviny považovat i takové potraviny, ve kterých se tyto nutričně hodnotné složky vyskytují zcela přirozeně, avšak ve zvýšené míře, než u jiných potravin.

Laicky řečeno, pokud si koupíte obyčejný tvaroh bez výrazného obsahu bifidobakterií a lactobacilů, nejedná se o funkční potravinu. Jakmile si však vyberete jogurt, ve kterém se tyto „hodné bakterie“ přirozeně vyskytují ve velkém množství, můžete takový jogurt již za funkční potravinu považovat.

Dalším příkladem může být například i zelený čaj, ve kterém se přirozeně vyskytuje mnoho antioxidantů, které chrání organismus před nežádoucím oxidačním stresem.

K čemu jsou funkční potraviny dobré?

Již z úvodu vám musí být jasné, že funkční potraviny mají na starosti zlepšování zdraví a celkového stavu organismu. Mezi nejčastější funkce těchto potravin můžeme zahrnout například:

  • zvyšování odolnosti organismu proti nemocem
  • zlepšení psychické i fyzické kondice
  • prevence obezity
  • zlepšení zažívání
  • zvýšení fyzického výkonu
  • zpomalení procesů stárnutí
  • prevence civilizačních chorob
  • posílení imunity
  • a další…

Kdy se projeví účinek těchto potravin?

Je důležité si uvědomit, že funkční potraviny nejsou léky, aby se jejich vliv na lidské zdraví projevil okamžitě.

Pokud tedy chcete zaznamenat jejich příznivý efekt, je nutné je konzumovat dlouhodobě a pravidelně, alespoň v řádu několika měsíců. Stejně tak jako po jednorázové dávce vitaminů nezlepšíte svoji imunitu, neupraví se vám po jednom jogurtu s obsahem probiotik střevní mikroflóra.

Pokud tedy chcete opravdu těžit z příznivých účinků těchto potravin na lidské tělo, dbejte na to, abyste je zařazovali do jídelníčku pravidelně.

A rada na závěr? Vždy je lepší preferovat přirozeně funkční potraviny (např. zelený čaj), než ty technologicky zpracované. Pro vaše tělo je to mnohem přirozenější způsob získávání nutrientů a váš organismus se vám po čase mnohonásobně odvděčí, uvidíte.