Čokoláda jako sladká pochoutka, co nám kilogramy nepřidá

Dieta a čokoláda se nevylučuje

Možná netušíte, že ani při dietě a dodržování zdravého životního stylu si čokoládu v žádném případě nemusíte odepírat. Je ale třeba si vybrat tu správnou. Jestliže si v obchodě dobře vyberete, nejenom, že si pochutnáte, ale ještě svému tělu dodáte některé důležité látky, bez nichž se jeho fungování neobejde. Čokoláda a dieta se v žádném případě nevylučují, právě naopak.

Pozor na název a složení

V obchodě věnujte výběru čokolády velkou pozornost. Měli byste si pečlivě pročíst její složení. Rozhodně se vyvarujte nákupu různých náhražek. Jakmile uvidíte tabulku, která se tváří jako čokoláda, ale jmenuje se třeba čokoládová pochoutka, nebo pochoutka s obsahem čokolády či kakaa, zbystřete a raději ji vraťte zpátky do regálu. Jestliže totiž čokoláda nemá složení přesně dané normami Evropské unie, nesmí se jako čokoláda také označovat.

Výrobci takové hmoty nařízení různě obcházejí například tím, že svůj výrobek nazvou jako zmiňovanou pochoutku s obsahem čokolády. Tato hmota ale není vyrobena z kakaových bobů, případně jich obsahuje jenom minimální množství, a pokud si ji koupíte a sníte, dostanete do svého těla koktejl místo výživné lahůdky jenom jalových náhražek, na kterých si nejenom nepochutnáte, ale budete mít po nich dokonce i hlad. Obvykle je to tak, že čím jednodušší složení má čokoláda, tím méně chemie v ní najdete.

Hledejte vysoký obsah kakaa

Pro hubnutí je také vhodnější čokoláda s obsahem buď sušené třtinové šťávy, nebo hnědého cukru. Oba druhy sladidel jsou nejenom zdravější, ale dostáváte s nimi do žaludku také méně kalorií. Obvykle tato sladidla najdete v biočokoládách. Hledejte také čokolády, které mají vyšší obsah kakaa. Jsou jednoznačně kvalitnější a nepřiberete po nich.

Dobrá čokoláda by měla mít minimálně 50 % kakaa, ale ještě lépe tak 70 %. Pravidlo, že čím více kakaa, tím méně cukru, v tomto případě jednoznačně platí. Obsah cukru v čokoládě není tak vysoký, jak by se na první pohled mohlo zdát. Možná vás překvapí, že například banány, považované za zdravé ovoce, mají cukru mnohem více!

Na druhou stranu příliš vysoký obsah kakaa v čokoládě, cca 80 % už nemusí být vhodný pro každého. Někdo není schopen čokoládu s příliš vysokým obsahem kakaa jíst kvůli tomu, že je příliš hořká. Ideální je většinou obsah kakaa kolem 70 %.

Dieta, která dodá dobrou náladu

Čokolády s vysokým obsahem kakaa vám dodají také vitamíny a velké množství antioxidantů nezbytných v boji s volnými radikály. Zdravý životní styl se proto bez čokolády rozhodně neobejde. Čokoláda je součástí diety a výživy.

Existuje také čokoládová dieta, během které si můžete denně dopřát 30 gramů kvalitní čokolády. Dodá vám potřebnou energii a dobrou náladu. I odborníci jednoznačně potvrzují, že čokoláda má pozitivní účinky. Navíc je lhostejné, kdy si dávku své oblíbené pochoutky dopřejete, zda ráno, v poledne či večer.

Příjemná masáž

Čokoláda ale není jenom tabulka, kterou sníme, má i mnohá další použití. Velmi příjemné jsou čokoládové masáže. Můžete si je připravit i doma, kdy asi 100 g čokolády rozehřejete ve vodní lázni se 150 ml mandlového oleje. Směs rozetřete na partie, které chcete ošetřovat, provedete masáž a zbytek setřete žínkou. Podobně připravujete i čokoládový zábal, kdy necháte vrstvu čokolády působit asi 20 minut, přičemž pokožka by měla být v teple. Zábal i masáž vás prohřeje, dodá vám dobrou náladu a omladí pokožku.