Cvičení jako ochrana před inkontinencí

Samovolný únik moči ženy omezuje nejen ve sportu, ale i při běžných činnostech. Musí často odbíhat na toaletu a mnohdy se za své potíže stydí a nevědí, jak je řešit.

Svou situaci však mohou zlepšit pravidelným cvičením. Pokud začnou cvičit před nebo při počátečních obtížích, mohou se vyhnout lékům i operaci. O jaké cviky se konkrétně jedná?

Jde o tzv. Kegelovy cviky (v roce 1948 je vyvinul americký gynekolog Arnold Kegel), které jsou zaměřené na posílení pánevního dna.

Zapojte ty správné svaly

Aby bylo cvičení účinné, je důležité posilovat správné svaly.

Nejjednodušším způsobem nácviku může být pokus o zastavení proudu moči uprostřed vykonávané potřeby. Při zatažení těchto svalů byste měla pociťovat jejich sevření a mírný pohyb vzhůru ke středu trupu.

Nezatínejte při tom hýždě ani stehna. Může vám však pomoci sevřít konečník (jako když chcete zadržet větry).

Zastavování moči ale zkoušejte jen ze začátku. Kdybyste to prováděla pravidelně, hrozilo by vám, že si uženete zánět močových cest.

Pokud si stále nejste jistá, vložte pár prstů do pochvy (měla byste cítit jemný stisk) anebo použijte zrcátko (oblast mezi pochvou a konečníkem se pohybuje).

Poradit může též fyzioterapeut, váš lékař nebo zdravotní sestra.

Jak efektivně cvičit

Až budete vědět, které svaly zapojit, provádějte tyto cviky alespoň 3x denně.

  1. Sedněte si, stoupněte nebo lehněte s koleny mírně od sebe.
  2. Pomalu zatáhněte svaly pánevního dna tak pevně, jak jen to půjde.
  3. Napočítejte do pěti a poté uvolněte (tj. dlouhé stlačení).
  4. Pak udělejte to samé, ale svaly uvolněte hned (tj. krátké stlačení). Cílem je provést jedno dlouhé stlačení, následované deseti krátkými.
  5. Tento cyklus opakujte alespoň 8x, celkově by vám to mělo zabrat 5 minut.

Ideální je dělat každou sérii v jiné poloze, tedy střídavě vsedě, vestoje a vleže.

Jak se svaly zesilují, zvyšuje se doba, kdy vydržíte tzv. dlouhé stlačení (až 10 vteřin).

Nezapojujte při tom současně žádné jiné svalstvo (zad, stehen či hýždí) kromě pánevního dna.

Tyto cviky lze provádět také při běžných činnostech jakými jsou čištění zubů, mytí nádobí atp.

Možná zjistíte, že pomáhá, když včas zatáhnete svaly těsně před tím, než se stane něco, co u vás způsobuje únik moči (zakašlání apod.).

K čemu dalšímu jsou Kegelovy cviky dobré?

Někdo vidí zlepšení už po několika týdnech pravidelného, správně prováděného cvičení, někdo za 2-5 měsíců. I poté byste ale měla pokračovat v posilování pánevního dna třeba 1x až 2x denně.

Posilovat pánevní dno je ovšem vhodné i pro ženy, které se tímto způsobem chtějí chránit před budoucími problémy, po porodu, či pro lepší sexuální zážitky (silnější orgasmus). Vhodné je dokonce i pro muže, kteří trpí předčasnou ejakulací, popř. mají problémy s erekcí.

Jiné ochrany před inkontinencí

V případech, kdy jsou vaše obtíže vážnější nebo cvičení dostatečně nepomáhá, vám může lékař navrhnout elektrickou stimulaci (použití speciálního zařízení stimulujícího svaly pánevního dna).

Dále biofeedback (vloží vám do pochvy přístroj, který zareaguje, když zapojíte ty správné svaly – tak se lze nejlépe ujistit, že cvičíte správně) nebo vaginální čípky (na pár minut denně si zavedete do pochvy malý plastový kužel – aby se udržel na místě, musíte zapojit svalstvo pánevního dna).