Cvičení s miminkem: Spojte pohyb s vytvářením mateřského pouta

V prvních dnech jsou vhodné procházky

Kdy začít cvičit? Bezprostředně po porodu lékaři doporučují provozovat jenom lehké aerobní aktivity. Rozhodně byste v šestinedělí neměla začínat s nějakými fyzicky náročnými cviky jako posilování v posilovně. Tato námaha není namístě.

Během ní se totiž do mateřského mléka uvolňuje kyselina mléčná ze svalů, a to má vliv na chuť na výživovou hodnotu mléka. Vaše ratolest by se po takovém mléce nejspíš ošklíbala a nechtěla ho pít, navíc by nemělo správné výživové složení.

Už od prvních dnů po návratu z porodnice ale můžete chodit na procházky s kočárkem. Chůze, provozovaná tempem, které vám bude vyhovovat, vám pomůže zpevnit porodem ochablé pánevní svalstvo a působí dobře i na břicho.

Zpevňujte pánev a břicho

Po šestinedělí už můžete začít s dalšími cviky. Vhodné jsou například takzvané Kegelovy cviky. Slouží k upevnění pánve. Stahovací cviky můžete provádět kdykoli máte chvilku času. Třeba večer, když miminko spí.

Je vhodné dělat série cviků. Následně si přidávat další složitější a fyzicky náročnější cviky. Například předklon ze stoje, během kterého se snažíte dotknout země. Cviky vleže na zádech, jako například svíčka, jízda na kole. Ve stoje zase můžete přitahovat koleno k hrudníku. Všechny cviky mají jeden cíl zpevnit svalstvo a formovat postavu.

Protahování spojené s masáží

Je dobré se také poohlédnout v okolí, kde pořádají nějaká cvičení pro miminka do šesti měsíců. Ta se většinou skládají z protahování a masáží dítěte.

Vám také pomohou překonat ostych a nebát se malého tvorečka uchopit, aniž byste mu ublížili. Patří sem způsoby, jak dítě chovat, například v klubíčku, na tygříka. Tím se zároveň prohlubuje pouto mezi vámi a vaším potomkem. Toto cvičení je důležité i pro psychomotorický vývoj dítěte.

Protahujete a masírujete dětské tělo. Například ho položíte na záda, chytíte za kolínka, kterými můžete dělat malé kroužky, nebo je jenom přitisknout k tělu a zase oddálit. Jiné protahování zase obnáší, že pravou ruku a levou nohu přitahujeme k bříšku a zase oddalujeme. Potom vystřídáme a přitahujeme a oddalujeme levou ruku a pravou nohu.

Platí, že pohyby provádíme pomalu a klidně, nikdy nepřekonáváme odpor dítěte. Zpravidla lekce nejsou delší než 30 minut, aby dítě bavily a udrželo pozornost.

Běhejte s dítětem a vychutnávejte si radost

Na cvičení dětí do šesti měsíců pak navazují další lekce do jednoho roku. Tady už můžete cvičit o něco intenzivněji, dělat například větší kroužky nohama, více propínat končetiny při protahování. I vy spalujete více kalorií.

Když dítě už stabilně sedí, připojte různé cviky s rukama, například paci-pacičky. Na trénink udržování rovnováhy lze i velké balony, na které dítě pokládáme na záda i na bříško. Pohyby balonu jsou důležité pro psychomotorický vývoj malého tvořečka.

Můžete s dítětem v náručí běhat, točit se dokolečka. Děti mají z takového pohybu radost a vy zároveň účinně a příjemným způsobem hubnete.

Ze začátku, když ještě dítě nechodí, ho vozte v kočárku a denně ho berte ven na čerstvý vzduch. Do parku, do přírody. Procházejte se s kočárkem, přirozeným pohybem na hřišti kolem prolézaček také nezanedbatelně tvarujete svoji postavu.

Výbornou aktivitou je také kojenecké a dětské plavání. Ovšem v tomto případě pozor na kvalitu vody, aby miminko nedostalo alergické ekzémy, infekce.