Cvičení Port De Bras: Ladné pohyby těla při pomalé hudbě

Práce ruského choreografa a španělského trenéra

Cvičení Port De Bras je v oblasti pohybových aktivit velmi horkou a aktuální novinkou starou pouhých několik let. Autorem cvičení je ruský choreograf Vladimír Snezhik společně se španělským trenérem fitness Juliem Dieguezem Papim. Koncepci cvičení vytvořili v roce 2006 v Rusku.

Jak už napovídá spolupráce choreografa s trenérem, cvičení propojuje tanec a jeho eleganci dohromady s kondiční přípravou a posilováním celého těla. I v našich fitness centrech už se setkáte s nabídkou žhavé novinky Port De Bras. Cvičení ovšem mohou předvádět pouze lektoři, kteří prošli oficiálním kurzem.

Posilování břicha upevňuje postavu

Forma pohybu Port De Bras se řadí do aerobní skupiny cvičení Body and Mind, tedy cviky určené pro uvolnění těla a mysli. Sem patří třeba také Pilates, jóga a tai-chi. V jedné hodině cvičení Port De Bras najdete všechno. Spojuje různé prvky moderního baletu a tance, balanční trénink a posturální trénink (napětí svalstva během chůze, stání či sezení).

První část hodiny Port De Bras je vždy aktivní, zaměřená na různé cviky doprovázené prvky tance. Ve druhé se budete věnovat klasickému posilování a na závěr hodiny se zařazují relaxační cviky.

Pohyb v rámci tohoto druhu cvičení významně napomáhá správnému formování postavy. Pokud potřebujete protáhnout správné držení svého těla a také posilovat záda a jejich svalstvo, je Port De Bras ideální volbou. Nejdůležitější je při tomto cvičení správný postoj, ze kterého cviky vycházejí. Hodně se posiluje břicho a jeho vnitřní svalstvo, což právě pomáhá upevnit hluboký stabilizační systém vašeho těla. Snáze potom držíte rovnováhu, vaše pohyby jsou elegantnější, ladnější, mají taneční charakter.

Prvků z baletu se bát nemusíte

Vzhledem k tomu, že cvičení má taneční charakter, je při něm důležitá také hudba. Zatímco aerobik či zumbu doprovází moderní hudba, u Port De Bras je správný výběr hudby pro cvičení ještě důležitější. Hudba totiž nastavuje tempo prováděných cviků, vytváří atmosféru celé cvičebně-taneční lekce.

Charakter cvičení je taneční, většinu cviků proto také doprovázejí velmi ladné pohyby rukou. Cvičení ruského choreografa a španělského fitness trenéra si vzalo základy z baletu, takže se v něm vyskytují některé jeho prvky. Příkladem je třeba polodřep demi-plié. Nikdo se ale nemusí obávat toho, že by pro cvičení bylo potřeba zvládat nějaké taneční či dokonce baletní základy. Předváděné cviky zvládne i taneční začátečník.

Tanec při pomalé hudbě

Sestavy cviků posilují a harmonizují celé tělo, protahují jeho jednotlivé svaly a uvolňují jejich napětí. Zároveň pozitivně ovlivňují páteř a správnou koordinaci a napětí hlubokých svalů těla a především břicha. Při pravidelném cvičení se zlepšuje pohyblivost kloubů i držení páteře.

Kdo pravidelně cvičí Port De Bras, přirozeným způsobem si osvojí ladný pohyb. Jde o jednoduché pohyby prováděné plynule, napojené na sebe. Nejedná se ale o žádné složité technicky náročné cviky a jejich sestavy, které se těžko pamatují. Nejprve se provádějí na zahřátí základní pozice rukou a nohou, začíná se pohyby pažemi a pak se přidávají nohy, pak přicházejí na řadu krátké variace a balanční prvky. Když tyto cviky provádíte při pomalé hudbě, získáte pocit, že tančíte.