Cvičením s medicimbalem si posílíte celé tělo

Vhodná zátěž pro pestrou paletu cviků

Žádné míčové hry se s ním skutečně nehrají, neboť je pro ně příliš těžký. Hodí se ale hlavně na velmi účinné posilování a zvyšování tělesné kondice. Používá se jako pomůcka při speciálním tréninku, například s ním cvičí boxeři.

Speciální míče se vyrábějí v několika velikostech, které zároveň určují jejich různou hmotnost. Váží od jednoho až po několik kilogramů. Kdysi se vyráběly z kůže, nyní už ji většinou nahradil plastový materiál. Míče mají vyplněný vnitřek, díky kterému nejsou pružné, ale naopak tuhé. Tyto vlastnosti jako tuhost a větší hmotnost se úspěšně využívají při cvičení. Medicimbal je vlastně vhodně tvarovanou zátěží, lze s ním provádět pestrou paletu cviků na posílení různých svalových partií.

Cvičit s medicimbalem nemusíte v tělocvičně. Klidně to zkuste i doma. Stačí vám kvalitní podložka, na kterou si budete moci stoupnout, opřít se o ni, či si na ni lehnout a dostatek místa třeba v obývacím pokoji. Jde o vhodné kardio cvičení, které pomáhá zvyšovat vaši fyzickou kondici, a zároveň při něm účinně hubnete.

Nejjednodušší cviky pro začátečníky

Výborně lze s medicimbalem provádět cvičení na břicho. Jak cvičit s tímto těžkým míčem? Nejedná se o nic příliš složitého. Začněte jednoduššími cviky určenými pro začátečníky, pak můžete postupně přejít k náročnějším pohybům. Uchopte medicimbal do dlaní a vzpažte ruce nahoru. Budete kroužit trupem vestoje kolem dokola se vztyčenými pažemi, ve kterých budete držet medicimbal. Tento cvik vám pomůže posílit svalový korzet trupu a břišní svaly.

Další cvik spočívá v tom, že se rozkročíte a medicimbal opět držíte v natažených rukou. Vestoje s ním potom předpažujete. Procvičujete si tak ramena a přední část svalového korzetu trupu a břišní svalstvo. Můžete si též kleknout a mírně roztáhnout nohy. I v tomto případě držíte medicinbal v natažených pažích a rotujete s ním. Tady navíc protahujete i šikmé břišní svaly.

Rotovat s medicimbalem se dá i vsedě, na triceps provádět tlakové cvičení ve stoje nebo také úklony trupu s medicimbalem. Uvedené cviky jsou určené pro úplné začátečníky. Jakmile si na tuto pomůcku zvyknete, zjistíte, že se s ní dá provádět spousta cviků.

Jak posílit stehna a hýždě

Procvičovat samozřejmě můžete i další svalové partie. Vynikající je tělocvik s medicinbalem především na stehna a hýždě. Pomocí dřepu s výskokem, kdy medicimbal držíte v pokrčených rukou před sebou, zpevňujete přední, vnitřní i zadní stranu stehen. Pro posílení těchto partií je vhodný i další ze cviků, a sice dřep v širokém stoji rozkročném, kdy medicimbal držíte ve vzpažení.

Na prsní svaly, triceps a spodní část břicha je potom výborný klik ze vzporu klečmo, přitom dlaně obou rukou máte opřené o medicimbal. Variantou tohoto cviku je klik ze vzporu ležmo, dlaně rukou jsou opět na medicimbalu. Chcete-li si cviky ztížit, můžete o medicimbal opřít pouze dlaň jedné ruky. Kliky ze vzporu ležmo se dají provádět i při umístění chodidel na medicimbal. Vlastně se o medicimbal opíráte špičkami chodidel. U kliků prováděných s medicimbalem přichází na řadu i velmi účinné posilování nohou.

Dalšími náročnými cviky s medicinbalem jsou lehy sedy, kdy medicimbal buď držíte na prsou, nebo ho odhazujete. Lze trénovat i metronomy s medicimbalem umístěným mezi koleny.