Denní příjem banánů pro štíhlejší tělo a lepší psychiku

Mýty versus fakta

Banán je příliš sladký, a proto do diety nepatří. Stejně tak přílohy, které představují hlavní zdroj sacharidů. Také už jste v minulosti něco podobného slyšeli nebo dokonce četli?

Jenže, v jídelníčku by člověk sacharidy vynechávat rozhodně neměl, a to ani v případě, že se snaží zhubnout!

Ano, banán má sice vyšší energetickou hodnotu oproti jiným druhům ovoce, avšak z nutričního hlediska se mu málo které skutečně vyrovná.

Banán pod mikroskopem

Navzdory energetické hodnotě jednoho banánu, má toto ovoce skvělé nutriční složení. Najdete v něm řadu cenných vitamínů, minerálů a stopových prvků. O jakých je řeč?

  • Draslík
  • Hořčík
  • Železo
  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín C a E
  • Kyselina listová a další.

Kromě výčtu mikronutrientů se může banán pyšnit i vysokým obsahem vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Obsažen je v něm také serotonin. Jedná se o látku, která rozšiřuje cévy, zmírňuje bolesti míchy a působí proti depresi.

Konzumace banánů je mimo jiné doporučovaná lidem s chorobami srdce a poruchami oběhové soustavy, a to díky zastoupení 400 mg draslíku a 1 mg sodíku na 100 g banánu. Tento poměr minerálů zabraňuje rozvoji srdeční arytmie, mrtvice či dokonce rakoviny.

Banán a jeho benefity

Nejlepší zdroj energie

Díky glukóze dodá tělu dávku energie, potřebnou pro správnou činnost svalů, srdce a mozku.

Pomocník při zažívacích obtížích

Kromě již zmiňované vlákniny, najdete ve zralém kusu pektin, který podporuje trávení a pozitivně působí na zažívací trakt.

Stejně tak je ale vhodný i při průjmech, kdy tělo ztrácí spolu s tekutinami elektrolyty. Právě ty jsou důležité pro správnou činnost nervového systému. Díky vysokému obsahu draslíku banán navrací hladinu těchto elektrolytů zpět do přijatelné hladiny.

Potravinový doplněk při hubnutí

Vláknina v banánu obsažená spolu s rezistentním škrobem vede k zasycení, které trvá delší dobu. Vyhnete se tak ustavičnému přejídání a chutím na sladké. Na druhé straně draslík v banánu zastoupený podporuje látkovou výměnu, což vede ke zvyšování klidového metabolismu.

Nepřítel stresu

V banánu najdete vysoký obsah typtofanu. Ten se v těle přeměňuje na serotonin – hormon štěstí. I hořčík přispívá k navození dobré nálady. Jeho nedostatek naopak vede k podráždění, v jiných případech k pocitům úzkosti.

Antioxidant

Díky antioxidačním schopnostem banán chrání buňky před volnými radikály. Navíc již zmiňovaný pektin dokáže pročistit krev a zároveň také odplavit toxické látky a přebytečnou vodu z těla ven.

Pokud svou odtučňovací kúru nezaložíte výhradně na banánech, ale pouze jimi doplníte jinak pestrý a vyvážený jídelníček, uděláte pro své zdraví jen to nejlepší.

Rozhodně není banán hlavním nepřítelem redukčních diet. Díky výše uvedeným benefitům je tomu přesně naopak!