Dietní abeceda

Anorexie

Na začátku bývá pocit, že jste tlustí, i když to není pravda. Příčinou hladovění a chorobné posedlosti vlastním tělem ovšem je často problém s přijetím svého vlastního já.

Bříško

K dosažení plochého bříška pomáhá pravidelné posilování břišního svalstva. Při pozornosti, kterou věnujete vnějšímu vzhledu, ale nezapomínejte ani na správnou funkci trávení.

Cvičení

Pohyb by měl být součástí našeho každodenního života. Někdo dá přednost ranní rozcvičce, jiný krátkému běhu před odchodem do práce nebo odpolední návštěvě posilovny či aerobiku.

Dieta

Nejlepší dietou je pravidelná a zdravá životospráva. Jezte zdravě, nepřejídejte se, odpočívejte, sportujte podle svých schopností a potom zjistíte, že dietu vlastně nepotřebujete.

Energie

Najít energii změnit svůj životní styl směrem ke zdravějšímu není jednoduché. Dodá vám ji hlavně pozitivní přístup. Ve svém boji nejste sami, tak každý den zkuste žít o trochu zdravěji.

Faldy

Když se na břiše objeví faldy, je nejvyšší čas s nimi zatočit. Zkuste cviky na zpevnění svalstva, jděte na procházku, i chůzí se dá shodit. Mějte trpělivost, když faldy nezmizí hned.

Gravitace

Působení zemské tíže nám může pomoci při jedné z metod odstraňování tuku, takzvaném hypoxi hubnutí. Tento způsob tvarování postavy využívá gravitace a podtlaku.

Hubnutí

Snažíte-li se hubnout, oslovte nutričního terapeuta, který s vámi probere jídelníček a pomůže vám vytvořit dietu na míru a změnit stravovací návyky. Potom bude hubnutí efektivní.

Index

Ve výběru zdravých potravin nám pomáhá glykemický index, který určuje rychlost, jakou využívá naše tělo glukózu z určité potraviny. Čím nižší bude, tím lépe pro naši štíhlou linii.

Jídlo

Rozdělujte si pokrmy na menší porce, nenechte se při jídle ničím rušit a stravujte se vždy ve stejnou denní dobu. Pokrm pojídaný ve spěchu je ranou pro vaši životosprávu.

Kilogramy

Trápení s nadbytečnými kilogramy zažije během svého života každý z nás. Shazovat je ale třeba s rozmyslem a po konzultaci s odborníkem, abyste se vyhnuli jo-jo efektu.

Láska

Láska hory přenáší a pro mnohé z nás může být nový partnerský vztah impulsem k boji se silnější postavou. Pomocná ruka blízké osoby je přitom velmi důležitá.

Motivace

Bez správné motivace zůstanete při shazování v polovině cesty. Pro někoho je motorem vypadat dobře v plavkách, pro jiného jsou to především zdravotní důvody.

Nadváha

Máte-li nadváhu, tedy Body mass index v rozmezí 25- 30, ocitáte se na prvním stupni cesty k obezitě. Pozor, nastávají zvýšená zdravotní rizika, zejména pro váš srdečně-cévní systém.

Optimismus

Pořádná dávka optimismu se při hubnutí hodí. Stanovujte si raději krátkodobé cíle, které jste schopní splnit, to vám pomůže neztratit pozitivní myšlení a vidění světa.

Pravidelnost

Při dodržování diet především dbejte na pravidelnost. Tím naučíte své tělo, že se na vás může spolehnout a dostane další porci. Nebude si potom vytvářet zásoby na horší časy.

Relaxace

Kvalitní relaxace je základem toho, aby se člověk cítil dobře po fyzické i psychické stránce a udržel si štíhlou postavu. Nezanedbávejte odpočinek, využijte nabídku relaxačních programů.

Strava

Především vyvážená strava, obsahující bílkoviny, uhlohydráty, sacharidy, tuky i vitamíny, minerály a fytolátky, je cestou, jak se udržet fit. Jednostranné diety našemu tělu škodí.

Tekutiny

Nezbytnou součástí dietního jídelníčku je příjem tekutin. Nejvhodnější je filtrovaná voda, neslazené minerálky a čaje. Vyloučit bychom měli alkohol a sladké limonády.

Unisex

Za hubnutím může stát snaha o unisexovou vizáž, potlačení pohlavních znaků (u žen například prsou a boků). Pokud se s nimi někdo neumí smířit, ať se poradí s psychologem.

Vůle

Mít pevnou vůli znamená rozhodnout se, že chci něco udělat se svým tělem, stanovit si plán postupu a také ho dodržet. Vůle ovšem jde nerozlučně ruku v ruce s motivací.

Zdraví

Starat se o své zdraví by měl každý z nás. Prevence, která zahrnuje pravidelné prohlídky u lékaře, ale také sledování své hmotnosti a jejích výkyvů, se musí stát samozřejmostí.