Dietní obědy do sklenice

Co budete potřebovat?

Sklenici s těsnícím víkem

Přemýšlíte, v čem bezpečně přenést oběd do práce? Nemusíte utrácet za moderní plastový či skleněný box, postačí vám stará, dobrá zavařovací sklenice s kvalitním těsněním.

Před prvním použitím nezapomeňte sklenici i víko sterilizovat ve vroucí vodě.

Základní potraviny

Zdravé, chutné a výživné jídlo můžete připravit ze základních surovin.

Sacharidy

Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny patří i do dietního jídelníčku. Ve vaší sklenici by neměly chybět. Na výběr máte z pestré škály potravin:

TIP: Uvařené obiloviny vydrží v dobře uzavíratelné nádobě i několik dní. Šetřete časem a uvařte si více porcí najednou. Druhy obilovin střídejte a do jednoho jídla se nebojte použít více druhů.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou součástí plnohodnotného oběda a lze je rovněž připravit do zásoby. Výběr proteinů je široký:

  • vařené či na páře tepelně upravené libové krůtí nebo kuřecí maso
  • konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě
  • luštěniny
  • ořechy
  • semínka

TIP: Jste-li otevřeni rostlinné stravě, sáhněte po tofu, tempehu či jiných sójových výrobcích.

Tuky

Zapomenout na tuky by byla chyba. Jejich zdravé zástupce najdete v:

  • ořeších
  • semínkách
  • rybách
  • avokádu
  • kokosu

TIP: Vždy dávejte přednost celistvým potravinám před oleji či jinak průmyslově zpracovanými zdroji tuku.

Zelenina

Jakkoli upravená, nejlépe však čerstvá zelenina by měla zaplnit větší prostor vaší obědové sklenice. Vždy dbejte na její pestrost.

Bylinky

Bylinky dodají vašemu obědu finální chuť. Čerstvé nebo sušené obzvláštní každý pokrm. Nešetřete s nimi a výběr přizpůsobte sezóně.

Dávku fantazie

Vaši fantazii se meze nekladou. Vybírat můžete z pestré škály zdravých, chutných a nutričně výživných potravin. Většina z nich může být lokální a váš oběd odrazem nálady a momentálních chutí.