Co budete potřebovat?
Sklenici s těsnícím víkem
Přemýšlíte, v čem bezpečně přenést oběd do práce? Nemusíte utrácet za moderní plastový či skleněný box, postačí vám stará, dobrá zavařovací sklenice s kvalitním těsněním.
Před prvním použitím nezapomeňte sklenici i víko sterilizovat ve vroucí vodě.
Základní potraviny
Zdravé, chutné a výživné jídlo můžete připravit ze základních surovin.
Sacharidy
Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny patří i do dietního jídelníčku. Ve vaší sklenici by neměly chybět. Na výběr máte z pestré škály potravin:
- celozrnné těstoviny
- celozrnná rýže
- ovesné vločky
- jáhly
- čirok
- pohanka
- quinoa
- amarant
- teff
TIP: Uvařené obiloviny vydrží v dobře uzavíratelné nádobě i několik dní. Šetřete časem a uvařte si více porcí najednou. Druhy obilovin střídejte a do jednoho jídla se nebojte použít více druhů.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou součástí plnohodnotného oběda a lze je rovněž připravit do zásoby. Výběr proteinů je široký:
- vařené či na páře tepelně upravené libové krůtí nebo kuřecí maso
- konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě
- luštěniny
- ořechy
- semínka
TIP: Jste-li otevřeni rostlinné stravě, sáhněte po tofu, tempehu či jiných sójových výrobcích.
Tuky
Zapomenout na tuky by byla chyba. Jejich zdravé zástupce najdete v:
- ořeších
- semínkách
- rybách
- avokádu
- kokosu
TIP: Vždy dávejte přednost celistvým potravinám před oleji či jinak průmyslově zpracovanými zdroji tuku.
Zelenina
Jakkoli upravená, nejlépe však čerstvá zelenina by měla zaplnit větší prostor vaší obědové sklenice. Vždy dbejte na její pestrost.
Bylinky
Bylinky dodají vašemu obědu finální chuť. Čerstvé nebo sušené obzvláštní každý pokrm. Nešetřete s nimi a výběr přizpůsobte sezóně.
Dávku fantazie
Vaši fantazii se meze nekladou. Vybírat můžete z pestré škály zdravých, chutných a nutričně výživných potravin. Většina z nich může být lokální a váš oběd odrazem nálady a momentálních chutí.