Snídaně dokáže ovlivnit chutě po čas celého dne. Nejen proto je důležité zaměřit se na její složení a po ránu upřednostnit zdravé a výživné potraviny před nutričně prázdnou, kalorickou bombou.
Příprava snídaně: Na co si dát pozor?
Ne všechny potraviny tvářící se zdravě zdravé skutečně jsou. Jak se v nich vyznat? Nepodléhejte reklamám a při výběru surovin spoléhejte na zdravý selský rozum.
Velká nálož jednoduchých sacharidů
Sacharidy by měly být obsaženy ve všech denních chodech včetně snídaně.
Průmyslově zpracované müsli či cereálie s přidanými cukry, běžně dostupné croissanty, koblihy, šátečky, vafle, lívance či palačinky jsou plné zejména jednoduchých cukrů, jejichž konzumace není vhodná v kteroukoli denní dobu.
Pokud se takovým potravinám oddáváte pravidelně, a navíc je doplňujete o sladké ovoce, uměle dochucený jogurt nebo sirup, přijímáte nadměrné množství kalorií a méně klíčových živin pro správné fungování organismu.
Nedostatek bílkovin
Všechny výše uvedené potraviny spojuje i nízký obsah bílkovin neboli proteinů.
Bílkoviny jsou přitom jednou z hlavních makroživin, základní stavební jednotkou všech živých organismů. Mají sytící schopnost a zabraňují kolísání hladiny cukru v krvi.
Nízký obsah bílkovin v běžně dostupném müsli, cereáliích a ultrazpracovaném pečivu je tak dalším důvodem, proč se jejich konzumaci vyhnout a upřednostnit jejich zdravější varianty.
Absence vlákniny
Většina zmíněných potravin obsahuje nepatrné množství vlákniny. Věděli jste, že vyšší příjem vlákniny pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi?
Pokud chcete předejít zažívacím obtížím, kardiovaskulárním a jiným civilizačním chorobám, zvyšte (postupně) příjem vlákniny již od rána.
Zdravé, nutričně výživné alternativy běžných snídaní
Které potraviny a jejich kombinace splňují požadavky na zdravou, nutričně vyváženou snídani? Takové, které nabízejí vyvážený poměr makroživin, tedy sacharidů (včetně vlákniny), bílkovin a tuků. Zde je pár tipů.
Náhrada müsli, instantních kaší a cereálií
- Ovesné či jiné obilné vločky s neochuceným polotučným mlékem nebo poctivým neochuceným jogurtem s obsahem probiotik, ozdobené méně sladkým ovocem (např. jablkem, citrusy, lesními plody) a lžící 100% ořechového másla.
- Domácí müsli (vločky zapečené se sušeným nebo lyofilizovaným ovocem, ořechy a semínky) s neochuceným mlékem nebo poctivým neochuceným jogurtem s obsahem probiotik.
- Obilná kaše s vodou či mlékem, ochucená skořicí, zázvorem, badyánem, kardamomem, vanilkou či jiným kořením, ozdobená méně sladkým ovocem a kostičkou hořké čokolády/nepraženými kakaovými boby.
Náhrada sladkého, ultrazpracovaného pečiva
- Celozrnný kváskový chléb potřený 100% ořechovým máslem, ozdobený čerstvým méně sladkým ovocem, doplněný o poctivý neochucený jogurt s probiotiky.
- Celozrnný kváskový chléb potřený poctivým neochuceným tvarohem, ozdobený méně sladkým ovocem a čerstvými bylinkami (mátou, meduňkou).
- Celozrnný kváskový chléb s kvalitní šunkou nebo sýrem a vařeným vejcem, doplněný o čerstvou zeleninu mnoha barev.
- Domácí lívance nebo palačinky z celozrnné mouky, vajec a mléka opečené na nepřilnavé pánvi, ozdobené poctivým neochuceným jogurtem/tvarohem/tvarohovým sýrem, ozdobené čerstvým méně sladkým ovocem, příp. 100% ořechovým či semínkovým máslem.
Víte, jak má vypadat zdravá snídaně? Výborně! Je na čase dát sbohem všem průmyslově zpracovaným potravinám a kombinovat námi doporučené suroviny dle vaší aktuální nálady a chuti.