Dietní přešlapy při přípravě snídaně

Snídaně dokáže ovlivnit chutě po čas celého dne. Nejen proto je důležité zaměřit se na její složení a po ránu upřednostnit zdravé a výživné potraviny před nutričně prázdnou, kalorickou bombou.

Příprava snídaně: Na co si dát pozor?

Ne všechny potraviny tvářící se zdravě zdravé skutečně jsou. Jak se v nich vyznat? Nepodléhejte reklamám a při výběru surovin spoléhejte na zdravý selský rozum.

Velká nálož jednoduchých sacharidů

Sacharidy by měly být obsaženy ve všech denních chodech včetně snídaně.

Průmyslově zpracované müsli či cereálie s přidanými cukry, běžně dostupné croissanty, koblihy, šátečky, vafle, lívance či palačinky jsou plné zejména jednoduchých cukrů, jejichž konzumace není vhodná v kteroukoli denní dobu.

Pokud se takovým potravinám oddáváte pravidelně, a navíc je doplňujete o sladké ovoce, uměle dochucený jogurt nebo sirup, přijímáte nadměrné množství kalorií a méně klíčových živin pro správné fungování organismu.

Nedostatek bílkovin

Všechny výše uvedené potraviny spojuje i nízký obsah bílkovin neboli proteinů.

Bílkoviny jsou přitom jednou z hlavních makroživin, základní stavební jednotkou všech živých organismů. Mají sytící schopnost a zabraňují kolísání hladiny cukru v krvi.

Nízký obsah bílkovin v běžně dostupném müsli, cereáliích a ultrazpracovaném pečivu je tak dalším důvodem, proč se jejich konzumaci vyhnout a upřednostnit jejich zdravější varianty.

Absence vlákniny

Většina zmíněných potravin obsahuje nepatrné množství vlákniny. Věděli jste, že vyšší příjem vlákniny pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi?

Pokud chcete předejít zažívacím obtížím, kardiovaskulárním a jiným civilizačním chorobám, zvyšte (postupně) příjem vlákniny již od rána.

Zdravé, nutričně výživné alternativy běžných snídaní

Které potraviny a jejich kombinace splňují požadavky na zdravou, nutričně vyváženou snídani? Takové, které nabízejí vyvážený poměr makroživin, tedy sacharidů (včetně vlákniny), bílkovin a tuků. Zde je pár tipů.

Náhrada müsli, instantních kaší a cereálií

  1. Ovesné či jiné obilné vločky s neochuceným polotučným mlékem nebo poctivým neochuceným jogurtem s obsahem probiotik, ozdobené méně sladkým ovocem (např. jablkem, citrusy, lesními plody) a lžící 100% ořechového másla.
  2. Domácí müsli (vločky zapečené se sušeným nebo lyofilizovaným ovocem, ořechy a semínky) s neochuceným mlékem nebo poctivým neochuceným jogurtem s obsahem probiotik.
  3. Obilná kaše s vodou či mlékem, ochucená skořicí, zázvorem, badyánem, kardamomem, vanilkou či jiným kořením, ozdobená méně sladkým ovocem a kostičkou hořké čokolády/nepraženými kakaovými boby.

Náhrada sladkého, ultrazpracovaného pečiva

  1. Celozrnný kváskový chléb potřený 100% ořechovým máslem, ozdobený čerstvým méně sladkým ovocem, doplněný o poctivý neochucený jogurt s probiotiky.
  2. Celozrnný kváskový chléb potřený poctivým neochuceným tvarohem, ozdobený méně sladkým ovocem a čerstvými bylinkami (mátou, meduňkou).
  3. Celozrnný kváskový chléb s kvalitní šunkou nebo sýrem a vařeným vejcem, doplněný o čerstvou zeleninu mnoha barev.
  4. Domácí lívance nebo palačinky z celozrnné mouky, vajec a mléka opečené na nepřilnavé pánvi, ozdobené poctivým neochuceným jogurtem/tvarohem/tvarohovým sýrem, ozdobené čerstvým méně sladkým ovocem, příp. 100% ořechovým či semínkovým máslem.

Víte, jak má vypadat zdravá snídaně? Výborně! Je na čase dát sbohem všem průmyslově zpracovaným potravinám a kombinovat námi doporučené suroviny dle vaší aktuální nálady a chuti.