Domácí limonády, které si v parných dnech a při dietě nemusíte odříkat

Kdo by neměl rád limonády, zejména v letních parných dnech. Tyto ovocné nápoje k létu neodmyslitelně patří již od nepaměti. Jsou sladké, osvěžující, a málokdo jim odolá.

Převážná část kupovaných limonád však obsahuje poměrně vysoké množství cukru, což z nich zdravý nápoj v žádném případě nedělá.

Pro ty z vás, kteří se limonád nechcete za žádnou cenu vzdát, přicházíme s tipy na jejich zdravou a chutnější verzi. Dopřát si je můžete i v redukčním období, bez jakýchkoliv výčitek.

Čerstvé ovoce v hlavní roli

S příchodem vysokých teplot se českému ovoci daří. Patříte mezi jejich vášnivé pěstitele nebo chuť ovoce jednoduše zbožňujete? Využijte jejich sezónu k výrobě domácích limonád.

Ozvláštnit je můžete některými tropickými plody. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Námi vybrané čerstvé ovoce limonádě přidá na chuti, stejně tak zvýší její nutriční profil. Je totiž plné vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů.

Limonády, jejichž chuť vás dostane

Poctivá malinovka

V nápojovém lístku na ni narazíte snad v každé restauraci. Nyní si ji můžete připravit ve zdravé podobě sami doma.

Ingredience:

Postup:

  1. Do sklenice vložte lístky máty.
  2. Meloun zbavte pecek a spolu s malinami jej odšťavněte. Pokud byste rádi v limonádě zachovali celé kusy ovoce, krátce je namísto odšťavnění pomixujte.
  3. Ovoce vložte do sklenice, přidejte k němu kostky ledu a vše zalijte vodou.
  4. Limonádu na závěr promíchejte.

Super svěží broskvová limonáda

Broskvová limonáda je pro léto jako stvořená. Ponořte se do její sladké a osvěžující chuti, kdykoli se vám zachce.

Ingredience:

  • broskve
  • limetková šťáva
  • ananas
  • led
  • voda

Postup:

  1. Broskve spolu s ananasem odšťavněte. Hlavní složku tvoří broskve, ananasu proto přidejte pomálu, jen pro zpestření.
  2. Šťávu dochuťte vymačkanou šťávou z limetky.
  3. Do sklenice nasypte led, zalijte jej ovocnou šťávou a vše zřeďte vodou, pokud je potřeba.
  4. Plátek limetky můžete také použít na závěr na ozdobu.

Tradiční, v našem podání však nevšední limonáda z bezových květů

Tato bezová limonáda svým aroma a jedinečnou chutí vaše horké letní dny dokonale zpestří.

Ingredience:

Postup:

  1. Do zavařovací sklenice vložte květy bezu a pomeranč (nejlépe bio) nakrájený na kolečka.
  2. Vše zalijte teplou vodou.
  3. Sklenici zakryjte plátýnkem a zagumičkujte.
  4. Limonádu nechte odležet při pokojové teplotě (ne však na přímém slunci) alespoň týden. Můžete ji občas promíchat.
  5. Po týdnu limonádu sceďte a dejte do lednice vychladnout.
  6. Limonádu podávejte s kostkami ledu.