Domácí müsli: Levné, chutné a zdravé jídlo pro každou příležitost

Přemrštěné ceny a prošlé výrobky

Nejdůležitější součástí müsli jsou ovesné vločky právě kvůli svému vynikajícímu výživovému složení.

Pokud jste si müsli oblíbili, zcela určitě bojujete s jedním velmi nepříjemným jevem. Když prozkoumáte regály supermarketů, nejspíše nebudete příliš nadšení z malé nabídky, kterou zde najdete. Kolem dokola se točí pár variant müsli, zatímco vy byste měli chuť třeba na úplně jiné kombinace.

Také ceny jsou mnohdy značně přemrštěné, a pokud náhodou narazíte na nějaké hodně levné müsli, zavání to pro změnu podezřením, že může jít o nekvalitní výrobek kdoví odkud nebo výrobek prošlý. Často pak odejdete z obchodu s prázdnou, i když třeba müsli patří mezi vaše oblíbené pokrmy.

Nevíte, co přesně kupujete

Ovšem není nic jednoduššího, než si müsli vyrobit přímo sami doma. Vstupní ingredience seženete v každém dobře vybaveném supermarketu, leccos můžete mít i z domácích zdrojů.

Když potom sečtete jednotlivé položky, které do směsi přidáte a vypočítáte si výslednou cenu, nejspíš zjistíte, že jste vše pořídili i levněji a samozřejmě také kvalitněji.

V kupované směsi nikdy nemáte 100% jistotu, že v ní najdete přesně to, co výrobce deklaruje. Můžete se tak setkat s nepříjemným překvapením, když třeba najdete na obalu tvrzení, že jde o müsli s vysokým obsahem oříšků a ve skutečnosti abyste je hledali mikroskopem.

Také není jasné, zda opravdu odpovídají výživové hodnoty skutečnosti. Může se tak stát, že výrobek má více cukru, než jeho výrobce tvrdí apod. Sami dobře víte, že ne vždy jsou informace na obalech 100% pravdivé.

Namíchejte si směs podle vlastní fantazie

Zatímco u domácí müsli přesně víte, co jste do ní dali. Nikdo vás nenutí, abyste si do ní dávali něco, co nemáte rádi. Můžete si müsli namíchat podle vlastní fantazie.

Základem mohou být ovesné vločky, k nim si můžete přidat sušené nebo i čerstvé ovoce podle aktuální sezóny. V zimě zase dodáte hodně oříšků nebo rozinek, přidat lžíci medu, strouhaný kokos, různé druhy semínek, které také představují hodnotnou výživu. Máte pod kontrolou obsah všech ingrediencí, navíc také víte, kolik cukru ve směsi najdete.

Různé varianty jsou samozřejmostí

Každý den si tak můžete připravit čerstvou směs podle své vlastní chuti. Jednou pocítíte chuť na vločky, ořechy, med a kokos, jindy zase zvolíte vločky a směs různého sušeného ovoce jako meruňky a švestky a přidáte rozinky, jindy zase sáhnete po vločkách s kousky jablek a hrušek a semínky.

Základem ale vždy zůstávají na pánvi na suchou zlehka opražené vločky. Navíc si můžete z müsli vyrobit i tyčinky, které se hodí mít v sáčku v kabelce. Kdykoli tak budete mít při ruce chutnou a hlavně zdravou a výživnou svačinu.

Směs jednoduše upečete

Jak vyrobit tyčinku z domácího müsli? Budete potřebovat ovesné vločky, sušené ovoce, med strouhaný kokos, strouhané ořechy, mletou skořici, rostlinný olej, banán a trochu citronové šťávy.

Opražte vločky a ořechy na pánvi na sucho. Jakmile vychladnou, promíchejte je s ostatními ingrediencemi. Zakapejte trochou citronové šťávy, banán rozmačkáte a vmícháte k nim.

Na plech položíte pečicí papír a na něj nanesete směs. Rozpálíte troubu a pečete při 180 °C minimálně 20 minut. Necháte vychladnout a pokrájíte na tyčinky.

Podle chuti se dá tyčinka před výrobou různě obměňovat. Udělejte si jich více do zásoby, uvidíte, že se vám to vyplatí.