Dovolená s pohybem aneb Jak nezlenivět ani v létě?

Dovolená u moře je pro mnohé z vás synonymem klidného nicnedělání, během kterého se povalujete na lehátku na pláži. Sluníte se, opalujete, pak zalezete do stínu, dojdete se vykoupat a trochu si zaplavat do moře, pak se opět vrátíte ke sladkému nicnedělání.

V hotelu na vás potom čekají různé exotické a chutné lahůdky z místní kuchyně. Plná penze nebo dokonce all inclusive vás láká jíst a nakonec toho často sníte mnohem více, než během obyčejného pracovního dne. Výsledek potom je, že se z dovolené vrátíte sice odpočinutí, ale také o něco těžší.

Jak si udržet štíhlou postavu i v době pracovního volna? Trendem posledních let je nevzdávat se pohybu ani o dovolené.

Přemýšlejte, co zvládnete

Velmi se ujaly různé pobyty u moře či jinde spojené s další pohybovou aktivitou. Ženy si oblíbily například pobyty u moře spojené s cvičením aerobiku, ale i jinými pohybovými aktivitami, například tancem a podobně.

Je cvičení ale skutečně tou nejlepší volbou? Pro aktivní sportovce je dovolená s pohybem určitě ideální. Mají za celý rok pohybových aktivit vypěstovanou přiměřenou tělesnou kondici a není pro ně problém při sportu aktivně odpočívat. Naproti tomu lidé, kteří se sportovním aktivitám trvale nevěnují, by měli případnou sportovní dovolenou dobře zvážit. S pohybem, který celý rok zanedbávali, by měli začínat postupně a pomalu, jinak hrozí úrazy a minimálně stres z neznámé aktivity. Na druhou stranu i aktivní sportovci se nemají vrhat do všeho bez rozmyslu a vybírat si to, na co mají trénink a v čem jsou dobří a co jim poskytuje při pohybu spokojenost.

Se sportem se dá začít i na dovolené

Samozřejmě můžete na dovolené začít sportovat, i když jste to nikdy předtím nedělali. Zkuste si třeba dát závazek, že budete denně plavat určitou dobu v moři. Postupně, podle toho, jak se budete cítit, můžete dobu plavání prodlužovat.

Je i řada jiných možností. Vzbuďte se ráno dříve a než začne vedro, jděte se projít svižným krokem nebo se věnujte běhání na promenádě u moře nebo u hotelu.

Případně si vyberte posilování. I když jste úplný začátečník, větší hotely mívají dobrá fitness centra, kde vám poradí, jak s posilováním začít. Tady si můžete vyzkoušet i cvičení na břicho, které vám pomůže zpevnit ochablé svaly. Chcete-li na dovolené se sportováním začít, hledejte doporučení od lidí s podobným zaměřením a podobnou tělesnou kondicí jako máte vy, abyste si vybrali to, co vám bude vyhovovat a na co stačíte.

Podřiďte dovolenou svému pohybovému zaměření

Zdatnější sportovci mohou výběr své dovolené podřídit svým sportovním potřebám. Nehodláte-li se svého nadšení pro udržování tělesné kondice vzdát ani v době volna, možností máte hodně. Zohledněte své zájmy už při výběru hotelu. Řada hotelových resortů nabízí například sportovní animační programy, kde si můžete vyzkoušet svoji zdatnost v celé řadě sportů. Samozřejmostí bývá u moře možnost vyzkoušet si různé vodní sporty. Půjčit se dají také kola a vyrážet na cyklistické výlety po okolí.

Zkrátka ale nepřijdete ani v Čechách. Ať pojedete do kteréhokoli koutu naší země, vždy si zde můžete dopřát nějakou sportovní aktivitu. Například na cyklostezkách provětrat kolo, nazout si inline brusle a zajezdit si s nimi, zaplavat si v rybníce, ale také chodit pěšky, protože turistika je jedním z nejzdravějších sportů.